6/22/2009

Para królewska początku lata – Truskawka i Rabarbar, w towarzystwie Ciasta Francuskiego.

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami i rabarbarem.


Truskawki i rabarbar to idealna para. Truskawka - lekko słodka, rabarbar - lekko kwaskawy.

Te ciastka robi się naprawdę szybko. Są delikatne, rozpływają się w ustach i nie są wysokokaloryczne. To idealny deser gdy ma się niespodziewanych gości. Warto mieć zawsze w zamrażarce ciasto francuskie (najlepiej w płatach), gdyż można z niego szybko wyczarować prosty, smaczny deser. Nie tylko ciastka z truskawkami i rabarbarem. Do środka można włożyć inne ulubione owoce. Jabłka, gruszki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki itd. Ciasto francuskie świetnie nadaje się także do słonych potraw (np. łosoś w cieście francuskim, szparagi w cieście, czy tarta szpinakowa). Takie potrawy i desery świetnie nadają się na piknik!

Składniki: (na 9 ciastek)
3 płaty mrożonego ciasta francuskiego
150g rabarbaru
200g truskawek
cukier brązowy
rozkłócone jajko
opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto wyjmij z zamrażarki. Połóż każdy płat oddzielnie i zostaw na ok. 10 min by ciasto się rozmroziło. W tym czasie umyj i osusz rabarbar i truskawki. Rabarbar pokrój dość drobno. Truskawki oszypułkuj i pokrój na ćwiartki. Gdy ciasto już się rozmrozi, przekrój każdy płat na 3 części (wym.~10x6cm). Rozwałkuj każdy kawałek. Na środku połóż kilka kawałków rabarbaru, kilka cząstek truskawek i posyp łyżeczką cukru brązowego. Sklej dowolnie. W trójkąt, prostokąt, piramidkę, kulę - jak podpowiada Ci fantazja. Ważne by pakunek był szczelny. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich, za pomocą pędzelka, posmaruj odrobiną rozkłóconego jajka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) na ok. 16 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i ew. posyp cukrem pudrem. (Dobrze smakują także lekko ciepłe).


Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

ale chyba trzeba zrobić kilka razy więcej- bo mogą szybko zniknąć :))

Candy Queen (Kasia) pisze...

znikają ekspresowo!

kucham.blogspot.com pisze...

truskawki+rabarbar? tego połączenia jeszcze u mnie nie było.
dziś wieczorem robię ciasto, a jutro kleję ciasteczka. ;)

Candy Queen (Kasia) pisze...

polecam :) i proszę o relacje już po skosztowaniu!