12/06/2009

Ciecierzyca. Hummus.

Ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, dlatego jest często używana w kuchni wegetariańskiej. Jest również bogata w witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy i błonnik. W mojej kuchni, z jej ziaren najczęściej powstaje pyszna pasta - HUMMUS co po arabsku znaczy po prostu ciecierzyca. Przygotowanie hummusu wymaga trochę czasu, ale nie jest trudne. Najlepiej smakuje z plackami pita. Najlepszym zajadałam się chyba w minione wakacje - w Marsa Alam.


Hummus:
Składniki:
400g ciecierzycy
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wody z gotowania ciecierzycy
5-6 łyżek pasty sezamowej tahini
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/2 lub 3/4 cytryny (wg. uznania)
1 i 1/2 łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Wieczorem, w dniu poprzedzającym przygotowanie, ciecierzycę wsypać do garnka i zalać wodą (ok. 700 ml). Zostawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia gotować ciecierzycę na średnim ogniu przez około 1,5 h (musi być bardzo miękka). Po ugotowaniu odcedzić (zachowując trochę wody z gotowania - ok. 5 łyżek) i ostudzić. Zmielić raz w maszynce do mielenia* na średnich oczkach. Dodać oliwę, zrumieniony na patelni z oliwą czosnek, wodę z gotowania, pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać wszystko i ponownie zmielić w maszynce* o mniejszych oczkach. Podawać posypane papryką w proszku (słodką lub ostrą - wg. uznania), zrumienionym na patelni sezamem, posiekaną pietruszką/kolendrą i polane oliwą z oliwek. Znakomicie smakuje z chlebkiem pita i świeżą papryką.

* - zamiast maszynki można użyć blendera



Smacznego!

1 komentarz:

Ania vel Vespertine pisze...

:) Sama niedawno robiłam hummus, pyszna sprawa!

Brdzo łądnie prezentuje się Twoja miseczka hummusu, tak kolorowo dzięki przyprawom.