12/07/2009

Cranberries. Mince Pies.

Mince Pies to brytyjskie babeczki, pieczone na święta Bożego Narodzenia. Babeczki wypełnia się masą, tzw. mincemeat, w skład której wchodzą suszone owoce (żurawina, rodzynki, śliwki), przyprawy korzenne, alkohol (brandy/rum/wino). Oryginalne mince pies zawierały mięso, ale obecnie raczej nie dodaje się go do nadzienia. Zwykle, górę babeczek przykrywa się ciastem, ale są też mince pies bez ciasta na wierzchu i wtedy mówi się na nie mince tarts. Są baardzo mocno aromatyczne, "przyprawowe" :) i lekko szczypią w język.

Przepis znalazłam w grudniowym wydaniu pisma "Moje gotowanie" i lekko go zmodyfikowałam.


Mince Pies:
Składniki:
ciasto:
250g mąki
125g masła
sok z jednej pomarańczy
szczypta soli

nadzienie:
300g żurawiny
60g suszonej żurawiny
60g rodzynek (drobnych)
60ml czerwonego słodkiego wina
25 ml brandy
60g cukru brązowego
sok i skórka z jednej cytryny
łyzeczka sproszkowanego imbiru
łyzeczka przyprawy do piernika
łyzeczka cynamonu
kilka kropel ekstraktu migdałowego
łyzeczka ekstraktu z wanilii
4 łyzki jasnego płynnego miodu

Przygotowanie:
Masło szybko wymieszać z mąką ( jak na kruszonkę). Wstawić do zamrazarki na 20 min. W tym czasie zająć się przygotowywaniem nadzienia. Wino wlać do garnka, dodać cukier brązowy i gotować na małym ogniu az do rozpuszczenia się cukru. Dodać świezą zurawinę i przykryc pokrywką na ok. 10 min (owoce powinny zacząć "pykać"). Następnie dolać brandy, sok z cytryny, miód, ekstrakt migdałowy i waniliowy, dosypać wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Co jakiś czas mieszając, gotować na małym ogniu do czasu az z zurawiny zrobi się pozbawiona całych owoców gładka masa (ok. 40 min.). W międzyczasie wyjąć ciasto z zamrazalnika, dodać sok z pomarańczy, szczyptę soli i szybko wyrobić gładkie ciasto. Ponownie włozyć do zamrazarki na 20 min. Gdy ciasto juz odlezy swoje i masa będzie gotowa, rozwałkować ciasto na dwie części i każdą z nich rozwłkować na grubość ok. 4 mm. Z połowy powycinać szklanką krązki, a z drugiej połowy powycinać foremką gwiazdki. Krązkami wykładać foremki na babeczki, nakładać po łyzce nadzienia, a wierzch przykrywać gwiazdkami. Piec w temperaturze 220 st. C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

agatek pisze...

brzmi bardzo zachęcająco :)
a ta gwiazdka... :)

Bea pisze...

Urocze :) Bardzo lubię je pałaszować, choć przyznaję, że do tej pory nigdy nie piekłam, gdyż zawsze dostaję je przed świętami ;) Ale kiedyś i ja pewnie upiekę :)

Pozdrawiam serdecznie Kasiu!

Agata pisze...

Hej Kasiu :)
Pyszne zdjęcia i przydatne przepisy :)
Co do Słodkiej Warszawy - myślę że mogą rzucić jeszcze jedna serie, ale warto ich (w sensie urząd miasta) spamować gorącymi prośbami. Bo o wprowadzeniu do sprzedaży wątpię niestety...
Zawsze mogę pożyczyć :))
Agata