12/30/2010

Chleb pszenno-żytni. Łatwy.

Coś dla tych, którym czasu i zakwasu chlebowego brak - bardzo łatwy chleb pszenno-żytni. Z chrupiącą skórką, miękki w środku. Wystarczy wymieszać składniki, zostawić na noc, a rano upiec świeżutki chleb :)
Przepis z Pracowni Wypieków.



Składniki:
100 g mąki żytniej (może być typ 2000 czyli razowa)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2g świeżych drożdży
250 ml wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Po "leżakowaniu" najlepiej piec chleb w żeliwnej formie. Garnek żeliwny wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać do 240 st. C. Po 10 minutach od nagrzania zdjąć przykrywę z garnka, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywką i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 10-15 minut. Skórka powinna być brązowa i chrupiąca. Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić. (Dobrze upieczony chleb powinien dawać głuchy odgłos gdy popuka się go od spodu).

* sposób gdy nie mamy garnka żeliwnego - pieczenie w zwykłej keksówce:
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, ewentualnie wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy, odstawić do wyrastania (30-60 min). Piekarnik rozgrzać do 230 st C. Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i piec jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Smacznego!

1 komentarz:

Alexis pisze...

Bardzo dobry chlebek! Przepyszny z pastą z wędzonego pstrąga!