Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" n. 1-2010
Składniki:
Spód:
3 łyżki migdałów w skórkach
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. cukru pudru
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
60g schłodzonego, pokrojonego masła
1 duże żółtko
3 łyżki oliwy z oliwek
Lemon curd:
3 duże cytryny
3/4 szkl. drobnego cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 duże jajka + 2 duże żółtka
60 g pokrojonego masła
łyżka oliwy
Przygotownie:
Migdały uprażyć na patelni, ostudzić i zmiksować na proszek. Zmiksować z mąką, cukrem i solą. Dodać masło, miksować do czasu aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i oliwę, ponownie zmiksować na gładką masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki). Wyłożyć ciastem formę na tartę o śr. 22 cm ( miałam niestety tylko o średnicy 28 cm, ale ciasta starczyło). Formę przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować lemon curd - z jednej cytryny otrzeć skórkę ( najlepiej zesterem), wycisnąć sok z wszystkich 3 cytryn ( powinno być ok. 3/4 szkl. soku). W rondelku wymieszać skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka i żółtka. Doprowadzić do wrzenia STALE mieszając ( inaczej krem się przypali)! Po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z masłem i oliwą. Masę odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z lodówki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st. C na 13 minut. Po upieczeniu ostudzić. Następnie na spód wylać lemon curd, udekorować plasterkami cytryny i schładzać ok. 2 godzin przed podaniem.
Smacznego!
lubię wszelkie desery z cytryną. zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńzdjęcie (jak zawsze) wspaniałe :)
wszystkiego najlepszego w 2010 roku :)
jest naprawdę przepyszna! wypróbuj koniecznie :)
OdpowiedzUsuńnawzajem!
to nadzienie co kwaśne jest
OdpowiedzUsuńi aksamitne jednocześnie
niezwykle pysznie brzmi
i zdjęcie cudne