Błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu. Proste, a jednocześnie eleganckie. Klasyka!
Kruchy spód i aksamitne wykończenie. Nic dodać nic ująć!
Składniki:
kruche:
145 g mąki
100 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
+ puszka masy kajmakowej (400g)
Przygotowanie:
Wszysktkie składniki na kruche zagnieść na gładką kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-1,5h. Wylepić ciastem wysmarowane masłem foremki do tartaletek, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na około 15 min ( do zrumienienia). Wyjąć i dobrze ostudzić. Masę kajmakową przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać płatkami migdałowymi lub migdałami w słupkach.
Smacznego!
niby zwykły kajmak, a tak ładnie ozdobione!
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt Kasiu!
Muszą być przepysznie słodziutkie!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają. lubię kontrast kruchego ciasta i miękkiego karmelu :)
OdpowiedzUsuńasiejko: dziękuję! :) już pisałam u Ciebie, ale i tu odpiszę - nawzajem! uściski!
OdpowiedzUsuńanonimowy: są słodkie, ale kajmak to kajmak - pychota :)
maddie: dziękuję! ja też lubię ten kontrast, a do tego jeszcze chrupiące migdały... ;)
U mnie było podobnie, tylko w wersji maxi ;) Tarty są super!
OdpowiedzUsuńwygląda uroczo:)
OdpowiedzUsuńkajmak uwielbiam :)
mniam :)
nic dodać, nic ująć! :)
OdpowiedzUsuńJak mam zrobić te ciastka, jeśli mam masę krówkową w kawałku?
OdpowiedzUsuńWitam, ciastek nie można zrobić z masą krówkową w kawałku. Potrzebna jest gotowa masa krówkowa w puszce - miękka, którą można wcisnąć na kruchy spod przy pomocy szprycy. Można też zrobić kajmak ze slodzonego mleka skondensowanego w puszce, gotujac zamknięta puszkę przez okolo 2 godziny w wodzie, następnie trzeba odstawić puszkę na kilka godzin do ostygniecia i dopiero można otwierać. Otrzynamy kremową masę krówkową idealną do tartaletek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń