4/23/2011

Tartaletki kajmakowe.

Błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu. Proste, a jednocześnie eleganckie. Klasyka!
Kruchy spód i aksamitne wykończenie. Nic dodać nic ująć!



Składniki:
kruche:

145 g mąki
100 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
+ puszka masy kajmakowej (400g)

Przygotowanie:

Wszysktkie składniki na kruche zagnieść na gładką kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-1,5h. Wylepić ciastem wysmarowane masłem foremki do tartaletek, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na około 15 min ( do zrumienienia). Wyjąć i dobrze ostudzić. Masę kajmakową przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać płatkami migdałowymi lub migdałami w słupkach.



Smacznego!

9 komentarzy:

  1. niby zwykły kajmak, a tak ładnie ozdobione!

    pięknych Świąt Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepysznie słodziutkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają. lubię kontrast kruchego ciasta i miękkiego karmelu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. asiejko: dziękuję! :) już pisałam u Ciebie, ale i tu odpiszę - nawzajem! uściski!

    anonimowy: są słodkie, ale kajmak to kajmak - pychota :)

    maddie: dziękuję! ja też lubię ten kontrast, a do tego jeszcze chrupiące migdały... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie było podobnie, tylko w wersji maxi ;) Tarty są super!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda uroczo:)
    kajmak uwielbiam :)
    mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nic dodać, nic ująć! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak mam zrobić te ciastka, jeśli mam masę krówkową w kawałku?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, ciastek nie można zrobić z masą krówkową w kawałku. Potrzebna jest gotowa masa krówkowa w puszce - miękka, którą można wcisnąć na kruchy spod przy pomocy szprycy. Można też zrobić kajmak ze slodzonego mleka skondensowanego w puszce, gotujac zamknięta puszkę przez okolo 2 godziny w wodzie, następnie trzeba odstawić puszkę na kilka godzin do ostygniecia i dopiero można otwierać. Otrzynamy kremową masę krówkową idealną do tartaletek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń