Pyszny, rozpływający się w ustach! Mocno jagodowy, z kruchym spodem i puszystą chmurą na wierzchu. Bardzo wykwintny, idealny na wiosenne i letnie spotkania czy uroczystości :) Wygląd i smak wynagrodzą pracę włożoną w przygotowanie!
Przepis z magazynu kulinarnego Kuchnia 8/2010
Składniki:
Spód:
100g pokruszonych herbatników (np. ciastka Digestive)
1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
5-7 łyżek stopionego masła
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Masa jagodowa:
40g żelatyny w proszku
1/4 szkl. wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
1 szkl. śmietanki kremówki 36%
3/4 szkl. cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
3 szkl. czarnych jagód ( *w sezonie świeże, poza sezonem: można użyć mrożonych jednak trzeba je rozmrażać na sicie by odsączyć nadmiar wody -K.)
Wierzch:
1 szkl. śmietanki 36%
1 łyżka cukru drobnego
2/3 szkl. dżemu jagodowego
+jagody/borówki amerykańskie/jeżyny/czarne porzeczki do dekoracji (myślę że dobrze sprawdzą się też truskawki -K.)
Przygotowanie:
Spód: Ciastka, płatki, cukier i sól zmiksować. Dodać masło, ekstrakt waniliowy, wymieszać. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy (ok. 25cm), piec 12 min w temp. 180 st C. Wystudzić.
Masa: Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 min. Następnie rozpuścić w rondlu na małym ogniu i odstawić do lekkiego ostudzenia. Zmiksować twarożek ze śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać porcjami jagody, miksować aż masa będzie gładka. Cały czas miksując, dodawać powoli ciepłą żelatynę. Wlać masę na upieczony spód, przykryć szczelnie folią ( lub pokrywką jeśli mamy taką tortownicę), włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, zdjąć brzegi tortownicy (przed zdjęciem można obkroić brzegi cienkim nożem) i przełożyć na paterę.
Masa: Ubić śmietankę z cukrem, nałożyć na masę jagodową. Dżem lekko podgrzać by był płynny, wymieszać z owocami, udekorować sernik, wstawić na ok. 2h do lodówki.
Smacznego!
wygląda przecudownie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Jak już dostanę jagody to zafunduję sobie tak genialny deser :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :) smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńmmmmm mniam mniam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I taki jest! :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńKasiu, od takiego zimnego sernika robi mi się gorąco... pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńsuuuuper i foto rewelka !!
OdpowiedzUsuńALe rozpusta! :) Zazdroszcze jagod. U mnie nie ma. :(
OdpowiedzUsuń