8/19/2011

Ciasto śliwkowe. Najprostsze!

Pyszne, nie wymagające wiele pracy, ani wyszukanych składników. Kruchy spód i miękkie, soczyste owoce. Takie właśnie jest ciasto śliwkowe mojej babci :)

Polecam!!



Składniki:
400g mąki
140g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
250g masła roślinnego

ok. 1,5 kg śliwek węgierek
cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek, żółtka i masło zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 h do lodówki. W tym czasie śliwki umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Schłodzonym ciastem wykleić równomiernie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki układać skórką do góry, dość ciasno, lekko dociskając je do ciasta. Posypać całość brązowym cukrem. Piec ok. 40-50 min w 180 st. C.




Smacznego!

*przepis bierze udział w akcji śliwka 2011 :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta tego typu.
    a Twoje wygląda przepięknie ;]
    chyba sie wproszę na kawałeczek. mogę? ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! Z chęcią spróbuje!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze sa takie proste owocowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie proste połączenia, jednocześnie spora ilość śliwek -pysznie owocowe.
    (fotorewelka)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmelitko: ja też! są proste i pyszne :) zapraszam, zapraszam!

    Kasieńko: dziękuję :) czekam na relacje! pozdrawiam ciepło!

    Aga: oj tak :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy: takie proste owocowe są najlepsze :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń