Cake pops to kuleczki z ciasta, połączonego kremem, umieszczone na patyczku. Bardzo zbliżone do tradycyjnej bajaderki, z tym że o wiele ładniej się prezentują. Dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smak i wygląd. Idealne na prezent mikołajkowy lub świąteczny. Cake pops mozna przygotować z dowolnego suchego ciasta typu piaskowe, biszkopt, murzynek, piernik... Ja zdecydowałam się na świąteczne, pierniczkowe ciasteczka. Podczas dekorowania można puścić wodze fantazji i zdobić kulki na patyku wg. własnych upodobań :) Ważna uwaga podczas przygotowywania tych cudeniek - ilość kremu ( serka mascarpone i kremu czekoladowego) zależy w dużej mierze od tego jak suche ciasto posiadamy. Moje pierniczki (katarzynki bez czekolady) były bardzo suche i musiałam dodać sporo kremu. Jeśli jednak posiadamy bardziej wilgotne ciasto, ilość kremu należy zmniejszyć. Ważne żeby powstała gładka masa, nie mażąca się, z której można łatwo formować kuleczki.
inspiracja tu i tu
Składniki ( ok 20 szt):
na kule:
400g suchego ciasta ( u mnie pierniczki typu katarzynki bez czekolady)
200g serka mascarpone
100g nutelli
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
70g gotowej polewy z ciemnej czekolady
duża łyżka nutelli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
łyżka oleju
kolorowe posypki
+ plastikowe lub drewniane patyczki do nabijania
kawałek styropianu
Przygotowanie:
Ciasto pokruszyć na małe kawałki, dodać serek, nutellę i porządnie wygnieść na gładką kulę. Zawinąć w folię, włożyć na 15 min do zamrażarki. Następnie wyjąć ciasto, uformować z niego około 20 kulek wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na tacy i włożyć na ok. 20 min do lodówki. W tym czasie można przygotować polewę. Gorzką czekoladę i polewę pokroić na drobne kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej z nutellą, olejem i aromatem pomarańczowym. Schłodzone kulki wyjąć z lodówki. Maczać pojedyncze patyczki w polewie czekoladowej i wkłuwać w kulę. Następnie moczyć całą kulkę na patyku w polewie czekoladowej i obracając, czekać aż czekolada zacznie lekko zastygać. Udekorować posypką. Wkłuć patyczek w kawałek styropianu. Po przygotowaniu wszystkich cake pops w ten sposób, odstawić je w chłodne miejsce by czekolada całkowicie zastygła. Najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Smacznego!
Zanim założyłam bloga, zachwycałam się cake pops u Bakerelli. Musze je w końcu zrobić, bo wyglądają cudnie. :)
OdpowiedzUsuńtotalnie urocze!
OdpowiedzUsuńArcypyszotki-ale zylion calorii
OdpowiedzUsuńcudowne
OdpowiedzUsuńpo prostu... och,urocze!
OdpowiedzUsuńporywam taką kuleczkę.
Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńjuż od dawna przymierzam się do zrobienia cake pops i w końcu chyba nadejdzie ten moment ^^
OdpowiedzUsuńwspaniałe!