Zaczęrpnięte z Kwestii Smaku, z moimi modyfikacjami.
Składniki:
spód:
250g mąki
200g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
125g brązowego cukru
100g zmielonych migdałów
1 żółtko
masa serowa:
1,5 kg sera twarogowego na serniki
4 duże łyżki sera mascarpone
400g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej)
200g drobnego cukru do wypieków
2 lyżki cukru z prawdziwą wanilią
łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml mleka lub śmietanki kremowej UHT
5 ubitych jajek ( zmiksować tylko tak by się spieniły)
polewa z białej czekolady:
2 tabliczki białej czekolady
10 łyzek śmietanki kremowej UHT
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie 28 cm średnicy) wysmarowaną masłem. Ciastem wylepić zarówno spód jak i brzegi ( do samej góry tortownicy). Ponakłuwać spód widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 25 minut ( tak by nabrało złotego koloru, pilnując by się nie przypalił!). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Ser twarogowy, mascarpone, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt z wanilii i mleko/śmietankę, białą czekoladę ubić na gładką masę. Dodać jajka i ponownie ubić. Masę wlać na upieczony, ostudzony spód. Piec w temperaturze 150-160 st. C ( z termoobiegiem) przez około godzinę (cały czas pilnować by sernik się nie przypalił - kiedy zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryć z góry papierem do pieczenia). Po upieczeniu wystudzić i polać polewą z białej czkolady ( białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i lekko ostudzić przed polaniem ciasta).
Smacznego!
Truskawki!!! Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńOj jak tu pięknie,Kasiu!:) Dziękuję za naprowadzenie mnie w kwestii Miodownika:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:*
Dodaję do ulubionych:))