12/26/2009

Czeko babeczka!

Cudownie wilgotne, mocno czekoladowe, ale nie za słodkie babeczki z płynnym środkiem... Magnifique!


Składniki:
160g gorzkiej czekolady
160g masła
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki
2 całe jajka + 1 żółtko

+ opcjonalnie do podania - lody waniliowe (lub w innym ulubionym smaku :))

Przygotowanie:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. W oddzielnej misce dokładnie zmiksować jajka, żółtko i cukier. Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mąkę i delikatnie (ale dokładnie) wymieszać. Przelać masę do foremek na muffiny i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10 minut. Po tym czasie natychmiast wyjąć babeczki z piekarnika!! Inaczej nie uzyskamy płynnego środka. Delikatnie wyjąć babeczki z foremek i podawać zaraz po upieczeniu.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. oj to jest po prostu pyyycha (wiem co mówię- jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, jak fajnie, ze je zrobiłaś! :) Pyszne, prawda?

    I na koniec- dziękuję za zyczenia swiąteczne!

    :)

    OdpowiedzUsuń