Polecam!
Składniki:
1/2 małego kalafiora
1 średniej wielkości pietruszka
1 marchewka
pół dużego selera lub cały mały seler
150g gotowanej soczewicy
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
3 czubate łyzeczki musztardy francuskiej
3 czubate łyzeczki musztardy z koperkiem (lub zwykłej, np sarepskiej)
łyzeczka kuminu
świezo mielony pieprz, sól - do smaku
+ otręby owsiane do panierowania
olej roślinny do smazenia
Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, gotować w wodzie przez ok. 15-20 min do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Dodać soczewicę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, musztardę i przyprawy. Ugnieść na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w otrębach i smażyć na patelni z obu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać ze świeżą sałatą/warzywami. Z kotletów można również zrobić burgery warzywne, wkładając kotlecik do bułki ( najlepiej razowej :)), wraz z np. pomidorem, sałatą, ogórkiem, papryką...
Smacznego!
* uwaga! do przygotowania kotlecików można wykorzystać warzywa z gotowania bulionu warzywnego lub rosołu
bardzo pyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńTo chyba proporcje na dużą rodzinę;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, masy wychodzi sporo, ale zawsze można zmniejszyć składniki o połowę ;)
OdpowiedzUsuń