Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia n.2/2010
Składniki (2-3 os):
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 spory słodki ziemniak(batat)
3 szkl. wrzątku
kilka krewetek tygrysich lub garść krewetek koktajlowych
sól, pieprz
do podania: jogurt naturalny, krewetki tygrysie
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmazyć w rondlu na oliwie przez 2-3 min. Wrzucić pokrojonego w kostkę batata, zalać 3 szkl. wrzątku. Gotować 15-20 min, az ziemniak będzie miękki. Wrzucić krewetki, gotować 2-3 min i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Krem podawać gorący, z blanszowanymi przez 1-2 min. krewetkami tygrysimi i jogurtem. Mozna posypac świezą kolendrą, natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
musiałabym pominąć krewetki, ale za to bez nich jestem pewna, że zupa zniknęłaby całkowicie
OdpowiedzUsuń:)
agatko, ale czemu? przecież krewetki są pycha!
OdpowiedzUsuńniekoniecznie by zniknęła, możesz zawsze spróbować zrobić taką zupę bez krewetek. myślę, że smakowo zbliżyłaby się do takiej prostej dyniowej (w końcu w batatach jak i w dyni ten beta karoten, troche to ich do siebie zbliża)
a może kawałek gotowanego, rozdrobnionego kurczaka zamiast tych krewetek? (:
pycha.
OdpowiedzUsuńale kiedy zrobisz cos szwedzkiego? zrob cos, plisss.
to bardzo smaczna i prosta zupa - w miejsce krewetek można dać drobne(bez przesady)kawałeczki kurczaka.W wersji super dodaj pokrojone avocado zmienią charakter zupy z kremu na fusion tuż przed podaniem. Spróbuj dodać startą skórkę z limonki na kilka minut przed końcem gotowania - zmieni nieco aromat i wydobędzie smak .... ale są to wariacje ( sprawdzone ).
OdpowiedzUsuńps.
bardzo udane zdjecia