7/20/2011

Koktajl jagodowy.

Mleczno-jogurtowy, aksamitny, mocno owocowy! Kolejna propozycja lekkiego deseru, orzeźwiającego w czasie upałów. Uwaga! Lubi zostawiać "kolorowe wąsy"! :)



Składniki ( ok. 6-7 porcji):
400 ml mleka
400 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
400 g jagód (przebranych, umytych)
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
łyżka ekstraktu z wanilii
cukier puder/miód do smaku
borówki amerykańskie/jagody do dekoracji
listki mięty/melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko, jogurt, kefir, jagody, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt z wanilii, ew. cukier puder/miód, umieścić w blenderze. Dobrze zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek, udekorować borówką amerykańską lub jagodami i listkami mięty/melisy. Można wrzucić kostki lodu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. pycha! w dzieciństwie jagodowy był moim ulubionym koktajlem, nadal jest! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chłodzące koktajle w letnie upały.
    ale także w takie burze, jak teraz za oknem.
    cudowny kolor, a smak jagód tylko przypomina o obecnym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. martyno: jagodowy to też jeden z moich ulubionych :) jeszcze malinowy!

    karmelitko: i ja je uwielbiam! gdy jest burza to jest duszno, parno, a jeszcze szaro za oknem! wtedy taki kolorowy koktajl jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń