Cudeńka. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka biszkoptowe rodem z Francji. Idealne do popołudniowej herbatki albo do porannej kawy. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Prosty i smaczny deser na jeden kęs.
Przepis zaczerpnięty od Viridianki z Cioccolato Gatto, z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Składniki:
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 jaja
75g cukru kryształu (dałam 40g fruktozy - K.)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrami i ekstraktem waniliowym lub skórką cytrynową, na jasną i puszystą masę. Powoli dodać suche składniki, masło i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 205 st. C. ( z termoobiegiem). Foremki na magdalenki* wysmarować masłem i napełnić ciastem (napełniłam do pełna - K.). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 5 minut, aż będą rumiane. Ciepłe ciasteczka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia na kuchennej kratce. Najlepsze są w dniu pieczenia.
*Używałam foremek na 'mini magdalenki'
Smacznego!
Rzeczywiście cudeńka:) Bardzo bym chciała je zrobić, ale nie mam foremek. Na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńPiękne! I magdalenki, i zdjęcia ;-)
OdpowiedzUsuńTyna: ja też długi czas nie miałam, aż moja mama kupiła i odłożyła do szafki nawet nie rozpakowaną foremkę... dziś sobie o niej przypomniałam i w końcu powstały magdalenki :))
OdpowiedzUsuńKubełek Smakowy: dziękuję!!
klasyka..której nigdy nie zrobiłam:) wyglądają uroczo, czas nabyć formę i szaleć:)
OdpowiedzUsuńIdealne do herbatki. A prezentują się przepięknie!
OdpowiedzUsuńcudeńka a i owszem -ale dla mnie z 5 razy za małe :))
OdpowiedzUsuńJeżeli magdalenki to tylko ze wspomnieniem Prousta. Tworzą oni idealny tandem wspomnień:)
OdpowiedzUsuńdo tego herbata z sokiem malinowym.
Pyszności!