Black&white. Cheese&chocolate. Fantazyjny sernik marmurkowy, z czekoladowym spodem typu brownie, delikatną, kremową masą serową i czekoladowymi maźnięciami na wierzchu. Sernik nigdy nie wyjdzie identyczny :) wzory zawsze pozostawiają pole do popisu! Prosty, ale wykwintny i reprezentacyjny. Zarówno na zwykły niedzielny deser jak i na uroczystość. Łatwy w przygotowaniu.
*przepis z magazynu Kuchnia
Składniki:
na masę serową:
400g sera na serniki
100g cukru
2 jaja
łyżeczka ekstraktu z wanilii
na ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jaja
200g cukru
125g mąki
opcjonalnie skórka z pomarańczy/cytryny lub kilka kropli esencji pomarańczowej/cytrynowej
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. W oddzielnej misce ubić 3 jaja z 200g cukru, dodać sos czekoladowy, ew. aromat/skórkę cytrusową, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, ponownie zmiksować. W innej misce ubić wszystkie składniki na masę serową (ser, cukier, jaja). Do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia wlać 3/4 ciasta czekoladowego, na to delikatnie wylać masę serową, z pozostałej masy czekoladowej zrobić na wierzchu fantazyjne wzory ( dobrze nada się do tego patyczek do szaszłyków). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., piec około 35-40 min. Przed podaniem porządnie ostudzić. Kroić w kwadraty, podawać.
Smacznego!
No, prawie dla mnieeee... (;
OdpowiedzUsuńCo zrobić, żeby był też dla mnie?
hm, moze zamienić mąkę pszenną na kukurydzianą? ale nie wiem co by z tego wyszło...
OdpowiedzUsuńpyszny...mozna uzyc maki orkiszowej na spod:)
OdpowiedzUsuńAlbo na ryżową..? Na szczęście dla mnie jest w 100%. Pychota!
OdpowiedzUsuńPiękny sernik. Kocham serniki i chyba się dziś skuszę na zrobienie tego, bo wczoraj zakupiłam ser z myślą o upieczeniu sernika jakiegoś. Może zamiast mojego, zrbię właśnie ten:-) Fajnie, że podałaś przepis:-) Buźka:-)
OdpowiedzUsuńJest przepiękny!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie! i tak apetycznie...
OdpowiedzUsuńwygląda ślicznie, choć to niezdrowe jeść takie cuda przed śniadaniem zjadłabym teraz cały! Zazdroszczę, ja nie umiem piec! nic a nic ...
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Wygląda przepięknie:)!
OdpowiedzUsuńwspaniale i kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńSchokolade, Mar - też o nich myślałam, ale czy orkisz jest ok dla bezglutenowców? chyba pozostają kukurydziana i ryżowa :)
OdpowiedzUsuńGosia: dziękuję, czekam na relacje!
flusso: dziękuję!
Chocoholiczka: takie słowa od czokoholiczki, o serniku z czekoladą muszą coś znaczyć... :D
yonska: na pewno umiesz, tylko o tym nie wiesz! :))
burzczymiwbrzuchu: dzięki! ;)
zauberi: cieszę się!
kompletny odjazd - czeko-serek i te wzorki. A slinka cieknie :))
OdpowiedzUsuńnie tylko fantazyjny.. też piękny:-)
OdpowiedzUsuńGdzież ja byłam że jeszcze nie trafiłam na Twój blog? Wspaniałości tu serwujesz, i jak pięknie podane...
OdpowiedzUsuńA sernikiem...hmmm, chętnie bym się zaopiekowała ;)
Orkisz jest odmianą pszenicy i jest 100% glutenowy. Może kukurydziana..? Ale czy to będzie smakować? A może zmielone migdały?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: wzorki to chyba moja ulubiona część robienia sernika :))
OdpowiedzUsuńAsieja: dzięki! :)
Arven: w takim razie cieszę się że wreszcie udało Ci się do mnie trafić i że Ci się podoba! :)
Mry: możesz spróbować :) chyba ostatecznie postawiłabym na migdały... zawsze możesz spróbować zrobić z połowy porcji
mam słabosc do czekolady no i do sernika- a co na takie połączenie?
OdpowiedzUsuńpomysł z wrzosem do tych wzorków przedni
ciasto jest bez proszku?
OdpowiedzUsuń