10/29/2011

Sernik marmurkowy.

Black&white. Cheese&chocolate. Fantazyjny sernik marmurkowy, z czekoladowym spodem typu brownie, delikatną, kremową masą serową i czekoladowymi maźnięciami na wierzchu. Sernik nigdy nie wyjdzie identyczny :) wzory zawsze pozostawiają pole do popisu! Prosty, ale wykwintny i reprezentacyjny. Zarówno na zwykły niedzielny deser jak i na uroczystość. Łatwy w przygotowaniu.

*przepis z magazynu Kuchnia



Składniki:
na masę serową:

400g sera na serniki
100g cukru
2 jaja
łyżeczka ekstraktu z wanilii
na ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jaja
200g cukru
125g mąki
opcjonalnie skórka z pomarańczy/cytryny lub kilka kropli esencji pomarańczowej/cytrynowej

Przygotowanie:
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. W oddzielnej misce ubić 3 jaja z 200g cukru, dodać sos czekoladowy, ew. aromat/skórkę cytrusową, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, ponownie zmiksować. W innej misce ubić wszystkie składniki na masę serową (ser, cukier, jaja). Do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia wlać 3/4 ciasta czekoladowego, na to delikatnie wylać masę serową, z pozostałej masy czekoladowej zrobić na wierzchu fantazyjne wzory ( dobrze nada się do tego patyczek do szaszłyków). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., piec około 35-40 min. Przed podaniem porządnie ostudzić. Kroić w kwadraty, podawać.



Smacznego!

18 komentarzy:

  1. No, prawie dla mnieeee... (;
    Co zrobić, żeby był też dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, moze zamienić mąkę pszenną na kukurydzianą? ale nie wiem co by z tego wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny...mozna uzyc maki orkiszowej na spod:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Albo na ryżową..? Na szczęście dla mnie jest w 100%. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sernik. Kocham serniki i chyba się dziś skuszę na zrobienie tego, bo wczoraj zakupiłam ser z myślą o upieczeniu sernika jakiegoś. Może zamiast mojego, zrbię właśnie ten:-) Fajnie, że podałaś przepis:-) Buźka:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie! i tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ślicznie, choć to niezdrowe jeść takie cuda przed śniadaniem zjadłabym teraz cały! Zazdroszczę, ja nie umiem piec! nic a nic ...
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale i kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Schokolade, Mar - też o nich myślałam, ale czy orkisz jest ok dla bezglutenowców? chyba pozostają kukurydziana i ryżowa :)

    Gosia: dziękuję, czekam na relacje!

    flusso: dziękuję!

    Chocoholiczka: takie słowa od czokoholiczki, o serniku z czekoladą muszą coś znaczyć... :D

    yonska: na pewno umiesz, tylko o tym nie wiesz! :))

    burzczymiwbrzuchu: dzięki! ;)

    zauberi: cieszę się!

    OdpowiedzUsuń
  10. kompletny odjazd - czeko-serek i te wzorki. A slinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. nie tylko fantazyjny.. też piękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzież ja byłam że jeszcze nie trafiłam na Twój blog? Wspaniałości tu serwujesz, i jak pięknie podane...
    A sernikiem...hmmm, chętnie bym się zaopiekowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Orkisz jest odmianą pszenicy i jest 100% glutenowy. Może kukurydziana..? Ale czy to będzie smakować? A może zmielone migdały?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy: wzorki to chyba moja ulubiona część robienia sernika :))

    Asieja: dzięki! :)

    Arven: w takim razie cieszę się że wreszcie udało Ci się do mnie trafić i że Ci się podoba! :)

    Mry: możesz spróbować :) chyba ostatecznie postawiłabym na migdały... zawsze możesz spróbować zrobić z połowy porcji

    OdpowiedzUsuń
  15. mam słabosc do czekolady no i do sernika- a co na takie połączenie?
    pomysł z wrzosem do tych wzorków przedni

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto jest bez proszku?

    OdpowiedzUsuń