Bardzo miękkie ciasto, nadziane ulubioną szynką i serem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do środka można włożyć dowolną szynkę (może być z przyprawami), salami, cienko pokrojoną kiełbaskę lub pokrojone na plasterki parówki oraz dowolny ser, który się roztapia - żółty, mozarellę, pleśniowy... Pole do popisu jest naprawdę duże. Dodatkowo można włożyć do środka piórko cebuli lub paseczek papryki - wg. uznania. Ja zrobiłam podstawową wersję, z szynką, żółtym serem i odrobiną przypraw. Wyszło pysznie. Idealne na śniadanie, na szybką przekąskę w ciągu dnia w szkole lub pracy, na wycieczkę, na piknik...Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakują z ketchupem. Na drugi dzień równie smaczne.
Polecam!
* przepis wyszperany w starych zapiskach mamy
Składniki:
300g mąki pszennej
130g sera mielonego ( jak na serniki)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki słodkiej śmietanki ( 2 do ciasta + 2 do smarowania rogalików)
2 łyżki mleka
4 łyżki oleju ( użyłam ryżowego)
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
+ szynka, ser, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, ser, jajko, 2 łyżki śmietanki, mleko, olej i sól wrzucić do dużej miski. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( powinno dobrze odchodzić od dłoni). Rozwałkować na kwadrat o boku 35-40 cm. Pokroić na 12 równych trójkątów. na środek każdego trójkąta kłaść po kawałku szynki, sera i posypywać odrobiną ziół. Zwijać w rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie rogaliki posmarować pozostałą śmietanką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. ( z termoobiegiem), piec do zrumienienia ( ok 12-15 min.).
Smacznego!
skradłabym takiego rogalika na śniadanie!:-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takiego rogalika na 2 śniadanko...bardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńAngie - zapewniam że również dobrze smakują! :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie ;) co to jest słodka śmietanka (smietana + cukier?), i czy można ja pominać?
OdpowiedzUsuńPozdr.
Bartosz
Bartosz, na opakowaniu powinno być napisane śmietanka, a nie śmietana, ja np używam 30% piątnicy. Myślę że można ją zastąpić mlekiem ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie niemal idealne! Pycha!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie. Takim smacznym śniadaniem nie pogardzi chyba nikt :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie!
OdpowiedzUsuń