Tęskno mi do lata, do łubianki truskawek, słoika jagód, torebki czereśni, kupionych na targu. Już dość mam śniegu, zimna, pluchy pod stopami. W takich chwilach dobrze mieć torebkę zamrożonych jagód w zamrażarce... i zrobić z nimi mini serniczki! Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kremowe, owocowe, na spodzie migdałowym.Pyszne na podwieczorek. Polecam!
*przepis własny
Składniki ( ok. 14 serniczków):
na spód:
170g blanszowanych migdałów
100g miękkiego masła
na masę serową:
3 jaja
170g cukru
60g masła
łyżka ekstraktu z wanilii
500g sera mielonego na serniki
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+kilka łyżek mrożonych lub świeżych jagód
Przygotowanie:
Migdały zmielić z masłem na grudkową masę. Przygotować blaszkę na muffinki, wyłożyć ją papierowymi papilotkami. Wyłożyć masą migdałową spód papilotek ( do ok 1/4 wysokości), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 10 min ( do lekkiego zrumienienia). W tym czasie przygotować masę serową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, dobrze zmiksować. Wyjąć spody z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 st C. Masę serową nałożyć na spody, posypać na wierzchu jagodami. Wstawić serniczki do piekarnika (150 st C) piec ok 25-30 min. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!
z jagodami.. cudne!
OdpowiedzUsuńŚliczne i napewno pyszne!
OdpowiedzUsuńU mnie miał być sernik jagodowy, ale z powodu pożarcia większości jagód jest sernik z nutą jagodową;)