Chaat znaczy "dobre, ze palce lizać'. Dla mnie własnie taka jest kuchnia indyjska. Uwielbiam indyjskie przyprawy (np. imbir, kolendra, czarnuszka, curry, kardamon, kmin, chilli, cynamon itp itd) jak i produkty wchodzące w skład dań kuchni indyjskiej: soczewica, ciecierzyca, mleko kokosowe, ser paneer... Podczas przygotowywania dań indyjskich zazwyczaj podpraza się przyprawy, by bardziej wydobyc ich właściwy smak. Polecam bardzo łatwe w przygotowaniu, jednogarnkowe danie z ciecierzycy i pomidorów. Smaczne i sycące. Chole chaat mozna podac z indyjskim chlebkiem naan.
Przepis pochodzi z książki 'Szczypta smaku... Indie' wyd. wega delbana.
Chole chaat - składniki:
225g ciecierzycy
2 łyzki oleju
1/2 posiekanej cebuli (uzyłam czerwonej)
1 łyzeczka mielonej kolendry
1 łyzeczka mielonego kminu
1/4 łyzeczki mielonej kurkumy
1 łyzeczka garam masala
2 cm kawałek imbiru (starty)
1 papryczka chilii, drobno posiekana
200g pomidorów z puszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć w garnku z 1 l wody przez kilka godzin (np. przez noc lub od rana do obiadu). Kiedy napęcznieje, wstawić garnek na gaz, zagotować, zmiejszyć gaz i gotować ok. 1,5h, az ciecierzyca zmięknie. Po ugotowaniu osączyć ciecierzycę z płynu (zachować 1/2 szkl. płynu). Pół szklanki ciecierzycy rozgnieść na pastę. Rondel/patelnię o grubym dnie ustawić na małym ogniu i rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć do zrumienienia. Dodać przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę, garam masala. Smażyć 1 min. Dodać 1/2 szkl. płynu z gotowania ciecierzycy, imbir, chilli i pomidory. Dodać pastę z ciecierzycy i pozostałą ciecierzycę. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować całość bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do częściowego zredukowania płynu (5-10 min).
Chlebek naan - składniki (na 5 chlebków):
250g mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
1 łyzeczka suszonych lub 7,5g swiezych drozdzy
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 jajko
1 lyzka oleju lub ghee
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać drozdze, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszać jajko, olej, jogurt i 125 ml mleka. Przelać do mąki i dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze pozostałe 25 ml mleka (jeśli będzie zbyt luźne, dodać trochę mąki). Wyrabiać ciasto przez 5 minut, az będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, przekłuć ciasto, ponownie chwilę pougniatać, podzielić na porcje (~5). Formowac płaskie placki. Chlebki poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze, ponakłuwać widelcem i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, na dnie piekarnika ustawić blachę wypełnioną wodą (dla utrzymania odpowiedniej wilgotności, zeby chlebek nie wysychal). Piec na najwyzszej półce piekarnika przez 7 min, później przewrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu.
Smacznego!