11/05/2011

Quiche z hokkaido i szpinakiem.

Moim ostatnim odkryciem jest dynia hokkaido. Ma bardzo cienką skórkę, dzięki temu, ponoć pieczoną czy gotowaną hokkaido można jeść nawet ze skórką. Miąższ jest pięknie pomarańczowy, słodki oraz bardziej suchy niż w innych odmianach dyń, a dzięki temu idealnie nadaje się do zapiekania. Moja dynia wylądowała w quiche'u razem ze szpinakiem i fetą. Połączenie idealne! Kruchy spód, miękkie nadzienie i niezwykłe doznania smakowe.

Polecam!

*pomysł na połączenie dyni ze szpinakiem w tarcie stąd



Składniki:
ciasto kruche:

250g mąki
150g masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
nadzienie:
1 mała dynia hokkaido
300g szpinaku
150g fety
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
300g serka naturalnego
40g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek ( nie dodaję soli ponieważ feta i parmezan już są słonawe)
garść orzeszków pinii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 40 min do lodówki.
W tym czasie dynię umyć, pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 30 min. Wtedy można przygotować szpinak: podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek na łyżce oliwy. Dorzucić liście szpinaku i dusić ok 5 min. Odstawić na sitku by odsączyć nadmiar wody i ostudzić szpinak.
W misce wymieszać jajka, serek naturalny, parmezan, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki( po upieczeniu robi się to łatwiej niż przed pieczeniem).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim formę do pieczenia tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 min. Po podpieczeniu wyjąć ciasto, ułożyć na nim szpinak, rozkruszoną fetę, dynię, całość zalać masą jajeczną i posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35-40 min aż tarta się zrumieni.



Smacznego!

8 komentarzy:

tu-tusia pisze...

Mogę kawałeczek? ;)

Kasia pisze...

jasne :D

kornik pisze...

Świetna propozycja! ja ostatnio testowałam podobne połączenie, ale zamiast szpinaku była soczewica:)

a hokkaido mam, wiec z chęcią spróbuję Twój przepis:)
Pozdrowienia

aga pisze...

fajne polaczenie dyni ze szpinakiem:)

Kasia pisze...

połączenie dyni ze szpinakiem przyuważyłam gdzieś w sieci... ;)

Dominika pisze...

Uwielbiam quiche ze szpinakiem! A z dodatkiem dyni to już w ogóle musi być wspaniały! Pozdrawiam cieplutko ♥

Magda Baran pisze...

takiej quiche nie powiem 'a kysz' ;) uwielbiam! dynię muszę wytropić u siebie :)

agnieszka pisze...

Bardzo pysznie !! :)