12/23/2010
Makowe gwiazdki.
Przepis od Dorotus z Moich Wypieków.
Składniki (20-30 szt.):
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki suchego maku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować lub ręcznie zagnieść gładkie ciasto. Kulę owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30-60 min. Następnie podzielić ciasto na pół, każdą połowę rozwałkować na cienki placek, na podsypanym mąką blacie, wycinać gwiazdki (lub inne kształty), układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mandarynkowe paluszki.
Przepis od Dorotus z Moich Wypieków.
Składniki:
250g masła
80g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
60 ml soku z mandarynki
60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Uformować z ciasta (będzie dosyć rzadkie, ale nie dosypywać mąki!!) kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki ciasta i formować wałeczki o długości ok. 15 cm na podsypanym mąką blacie. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zrumienią. Po upieczeniu ostudzić. W czasie gdy ciasteczka się studzą można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( ja dodałam troszkę masła i mleka żeby czekolada była bardziej płynna - K.). Rozpuszczoną czekoladą udekorować ciastka "machając nad ciasteczkami" łyżką lub patyczkiem umoczonym w czekoladzie.
Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
12/21/2010
Mandarynkowa galaretka.
podobną galaretkę widziałam w świątecznym programie Jamiego Olivera
Składniki:
400ml soku wyciśniętego z mandarynek
200ml soku wyciśniętego z pomarańczy
5 listków żelatyny
1 cm korzenia imbiru
łyżeczka przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
cukier do smaku
cząstki mandarynek
ewentualnie wiórki czekoladowe do posypania
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć 2 minuty w zimnej wodzie. W tym czasie wlać 1/2 soku z mandarynek i 1/2 soku z pomarańczy do garnka, dorzucić starty imbir, wsypać 2-3 łyżki cukru - do smaku(zależy od słodkości mandarynek i pomarańczy), wsypać przyprawę piernikową i gotować do rozpuszczenia się cukru. Gorący płyn zdjąć z ognia, dolać resztę soku, wrzucić odciśniętą żelatynę, zamieszać do rozpuszczenia się listków i przelać do pucharków z cząstkami mandarynek. Ostudzić, włożyć do lodówki aby stężało(najlepiej na całą noc). Przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
11/28/2010
Korzennie. Lebkuchen.
Przepis od Dorotus.
Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Przygotowanie:
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W rondelku roztopić masło z miodem, mieszając by masa się nie przypaliła. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno być lepiące (nie dosypywać mąki!). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia ( w tym czasie zgęstnieje). Gdy ciasto będzie już ostudzone, robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto się klei, formując kulki najlepiej maczać ręce w wodzie, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna). Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut. Ostudzić ciasteczka i ew. polukrować ( kilka łyżek cukru pudru wymieszać z odrobiną soku z cytryny pół na pół z wodą).
Smacznego!
11/06/2010
Rogaliki z marmoladą.
Polecam!
Składniki:
1kg mąki
2 jaja
15dkg świeżych drożdży
500g masła roślinnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
twarda marmolada na nadzienie ( u mnie różana, ale może być też wieloowocowa)
Przygotowanie:
Mąkę, jaja, cukier, sól i pokruszone drożdże wrzucić do miski. Masło roztopić i lekko ciepłe dodać do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na cienki placek (ok.2 mm). Wykrawać trójkąty, na środku kłaść trochę twardej marmolady i zwijać rogaliki. Piec w temperaturze 180 st.C aż będą rumiane. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
10/31/2010
Powroty są ciężkie. Paluchy wiedźmy.
Jedni celebrują, inni bojkotują. Święto halloween budzi kontrowersje. Ja mam do niego neutralny stosunek. Przyrządzenie 'strasznych' potraw lub strojów może być niezłą atrakcją. Moja propozycja to paluchy wiedźmy. Mimo, że wyglądają paskudnie, smakują bardzo dobrze. Kruche delikatne ciasto, chrupiący migdał, owocowy dżem... Polecam!
Przepis od Dorotus.
Składniki:
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Przygotowanie:
Z wszystkich składników (oprócz migdałów!) zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min - 1h. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od prawdziwych palców - w piekarniku urosną). Na końcu wciskać migdał w miejsce paznokcia i nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po ostudzeniu można posmarować paluszki czerwonym dżemem (wiśniowym/truskawkowym/malinowym).
*przy wyrabianiu ciasta można dodać barwnika spożywczego, np. fioletowego/czarnego/szarego/zielonego. Ja do połowy masy dodałam fioletowego barwnika. - K.
Strasznego! ekhm, SMACZNEGO! :)
7/26/2010
Jagodzianki.
Składniki:
500g mąki
50g drożdży
1 jajko + 1 żółtko
100g cukru
50g stopionego masła
1 szkl. ciepłego mleka
szczypta soli
350g jagód
2-3 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wrzucić drożdże, dodać 1/2 szkl. ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, stopione masło, resztę ciepłego mleka, wsypać cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto ( w razie potrzeby dodać nieco mleka lub mąki). Gdy zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski, to znaczy, że jest już gotowe. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przebrane, opłukane jagody wymieszać z 2-3 łyżkami cukru brązowego. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką wysmarowaną masłem. Małe kulki rozpłaszczać na ręku i nakładać po 1,5 łyżeczki jagód. Dokładnie zlepić, uformować bułeczkę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 15 min do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 20-25 min, aż jagodzianki będą złocistobrązowe. Po upieczeniu ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
*przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Marzena Kasprzycka, wyd. EX LIBRIS
7/08/2010
Tartaletki z borówkami.
Składniki:
kruche:
290 g mąki
200 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej (pokrojonego na kawałki)
70 ml mleka o temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki soli
2 żółtka
krem:
500 ml mleka
laska wanilii
100 g cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki ekstraktu z wanilii
+ borówki amerykańskie
+ 1 galaretka o ulubionym smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie porządnie wysmarować foremki na tartalerki masłem. Po leżakowaniu wyjąć ciasto i wylepić nim foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok. 20 -25 min, piec aż tartaletki będą złociste. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i zostawić do ostygnięcia i skruszenia (najlepiej zostawić upieczone ciasteczka na całą noc). Rano przygotować creme pâtissière: Mleko wlać do garnka, laskę wanilii przeciąć na pół, wydłubać ziarenka, wrzucić je do mleka (można dorzucić także wydłubany strąk). Do mleka dodać 50g cukru. Całość zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie można ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Do ubitych żółtek, stopniowo dodawać gorące mleko, cały czas mieszając. Przelać masę do garnka i zagotować na małym ogniu, ciągle miksując masę mikserem (aż do zgęstnienia masy). Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i znowu zmiksować. Odstawić do LEKKIEGO ostygnięcia. Ciepły krem nakładać na kruche ciasto i od razu układać na nim borówki. Przygotować galaretkę wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody z 500 ml na 450ml. Odstawić aby całkowicie ostygła i zaczęła tężeć. Tężejącą galaretką szybko polać tartaletki (najlepiej małą łyżeczką) i włożyć do lodówki na ok 2 godziny, aby galaretka całkowicie stężała i nie spłynęła z babeczek.
Smacznego!
6/08/2010
Boćwina, sałata, truskawki.
Moja propozycja na upalne dni, to lekka sałatka z młodziutkich liści boćwiny i młodej sałaty ( u mnie flamenco) oraz truskawek w sosie balsamicznym. Pysznie, zdrowo, lekko i ekspresowo! Żeby długo nie stać "w garach" :)
Składniki:
po 2 -3 duże garści młodych liści: boćwiny, sałaty
ok 250g truskawek oszypułkowanych i pokrojonych na plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki octu malinowego (opcja)
łyżeczka suszonego estragonu
łyżeczka suszonej mięty
szczypta soli
świeżo mielony pieprz kolorowy
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Liście umyć, osuszyć, włożyć do miski. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i lekko podgrzać. Wrzucić truskawki. Dusić chwilę na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i odrobinę zmiękną - nie dopuścić do powstania pulpy! W kubeczku wymieszać 2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny i ew. ocet malinowy, estragon i miętę. Wlać na patelnię i wymieszać z truskawkami. Wsypać szczyptę soli, ponownie lekko wymieszać. Polać truskawkami liście, opruszyć świeżym pieprzem i posypać płatkami migdałowymi.
Polecam do: także ekspresowego keksu z semoliny, o którym było TU. A jako że zaczął się sezon grillowania, to sałatka idealnie będzie pasowała do mięs z grilla :)
Smacznego!
6/06/2010
Truski!
Składniki ( na 12 babeczek):
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
1/2 szkl. oleju
250g homogenizowanego serka waniliowego
200g truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik włączyć na 180 st C z termoobiegiem. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce mokre składniki: jaja, olej, serek. Truskawki pokroić na drobne kawałki. Połączyć suche składniki z mokrymi, delikatnie wmieszać truski. Masą wypełnić papilotki. Na wierzchu można położyć po plasterku truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można udekorować serkiem waniliowym i świeżą truskawką (:
Smacznego!
5/29/2010
Nowalijki.
Niestety rzodkiewkę dopadl szkodnik - smietka kapusciana :( teraz z rzodkiewek, do przetworzenia nadają się tylko liscie.
5/22/2010
Osstrra patriotka!
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki ( na 2 średniej wielkości cieniutkie pizze):
ciasto:
250 g mąki pszennej
5 g drożdży instant
2,5 g soli
łyżeczka cukru
150 ml wody w temperaturze pokojowej
+dodatki:
puszka pomidorów bez skórki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki chilli
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
łyżeczka suszonego lub ząbek świeżego czosnku
2 łyżki ziaren różowego pieprzu
500 g pomidorków koktajlowych
duża kula mozarelli (250g)
Przygotowanie:Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i wymieszać do czasu połączenia się składników. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki wrzucić do miksera, dodać sól, oliwę, chilli, zioła prowansalskie i czosnek. Zmiksować i odstawić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i rozłożyć na ręcznikach papierowych miąższem do dołu, by usunąć z nich nieco wody. Pieprz rozdrobnić w moździerzu. Mozarellę pokroić na plastry. Kiedy ciasto już nam wyrośnie, wyłożyć na posypany mąką blat i uformować kulę. Podzielić ją na 2 części i oddzielić od siebie na odległość około 10 cm. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Blachy posmarować porządnie około 4 łyżkami oliwy z oliwek. Na każdą z 2 blach położyć po 1 części ciasta i ostrożnie rozciągnąć je palcami na cienki, okrągły placek. Placki posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć na nich pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry i posypać pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu pizzy ułożyć ser. Piec do końca przewidzianego czasu, aż boki pizzy będą dobrze zrumienione.
*uwaga, tylko dla prawdziwych miłośników ostrości! jak ktoś nie lubi tak ostrych potraw polecam nie dawać chilli do sosu pomidorowego i zmniejszyć ilość pieprzu (:
Smacznego!
5/08/2010
5/07/2010
Gofry belgijskie.
Na pociechę, za to rozczarowanie nadmorskimi słodkościami, upiekłam dziś gofry belgijskie. Ciepłe, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Z waniliową chmurą i truskawkami. Pyszne!
Przepis na gofry pochodzi z whiteplate.
Składniki:
na gofry:
340 g mleka
85 g masła
2 -3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
240 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
na waniliową chmurę:
400 ml śmietanki do ubijania 30% (np. piątnica)
4 łyżki cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
łyżka ekstraktu z wanilii
+ truskawki lub inne owoce
Przygotowanie:
Podgrzać mleko, aż będzie gorące. Przelać je do dużej miski. Do gorącego mleka dodać masło, syrop klonowy, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, żeby masło się roztopiło. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, mąkę i drożdże. Wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 h, by ciasto podwoiło objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, piec gofry. Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka spożywczego posmarować delikatnie olejem roślinnym i wlewać ciasto. Piec ok. 6 minut aż gofry będą złocisto brązowe (ilość ciasta i długość pieczenia zależy od gofrownicy).
Chmura waniliowa: Zimną śmietankę wlać do miski, dodać cukier, cukier z wanilią i ekstrakt waniliowy. Ubijać pianę trzepaczką, aż do sztywności. Waniliową chmurę kłaść na ciepłe gofry (ale nie gorące bo piana się rozpuści i spłynie), posypać owocami i podawać!
Smacznego!
4/26/2010
Naleśniki ryżowo kokosowe.
Składniki:
150g mąki ryżowej
250ml mleka kokosowego
1 jajko
2 łyżki oleju ryżowego
ew. do nadziania:
cukier palmowy
masło
wiórki kokosowe
lub ulubiony dżem
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać. Dodać mleko kokosowe i wymieszać trzepaczką. Stopniowo, mieszając dodawać mąkę ryżową. Dodać olej i znów wymieszać. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Smażyć na rozgrzanej patelni jak zwykłe naleśniki. (uwaga! patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana przy nalewaniu ciasta)
Nadzienie: cukier palmowy i masło ( w proporcjach wg uznania) roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Kłaść smarowidło na naleśniki i zawijać w trójkąty, rulony, krokiety, wg. uznania!
Smacznego!
4/09/2010
First use. Chleb piwny z orzechami włoskimi.
Co dziś robiłam? Przygotowałam formę żeliwną do pierwszego użytku i upiekłam chleb! Towarzyszyli: książka, herbata i pies.
Wczoraj nastawiłam ciasto. Pracowało 18 godzin. Długo. Dziś kupiłam 'żelastwo'! Moja forma żeliwna co prawda w oryginale powinna służyć do terriny czyli do pieczenia pasztetu, ale myślę, że znakomicie nadaje się również na chleb. Wyszedł przepyszny - wilgotny, mięciutki, z orzechami w środku i z chrrrrupiącą skórką na zewnątrz. Z pysznym aromatem ciemnego piwa. Aż żal coś na niego kłaść. Taki dobry, że chce się jeść sam chleb. Z masłem.
Przepis z Pracowni Wypieków. ( tam również metody upieczenia chleba, gdy nie posiadamy garnka żeliwnego)
Składniki:
60 ml ciemnego piwa
270 ml maślanki
210 ml wody
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 g świeżych lub szczypta suszonych drożdży
100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin do wyrastania. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i złożyć je na pół. Przełożyć ciasto na ściereczkę solidnie posypaną mąką (inaczej ciasto się do niej przyklei). Ścierkę z ciastem włożyć do miski lub w durszlak położony na misce. Odstawić na 1 h do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie garnek żeliwny wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać do 240 st. C.
Po 10 minutach od nagrzania zdjąć przykrywę z garnka, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywką i piec 30 minut. Po upływie tego czasu zdjąć przykrywkę i piec kolejne 10-15 minut. Skórka powina być brązowa i chrupiąca. Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić. (Dobrze upieczony chleb powinien dawać głuchy odgłos gdy popuka się go od spodu).
Smacznego!
4/07/2010
Marshmallow cookies.
Składniki:
4/03/2010
Wielkanocne życzenia.
p s. pomysł na 'liściaste' pisanki ściągnęłam od Bei :)
4/02/2010
A pasztetu już nie ma bo był najlepszy.
Składniki:
100g soi
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 główki czosnku
3 łyżki oliwy
200g pieczarek
1/2 cebuli
3 łyzki posiekanej natki pietruszki
łyzeczka kuminu
łyzeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyzeczki chilli
sól, pieprz
2 jajka
Przygotowanie:
Soję zalać wodą na całą noc ( ok. 2,5 razy wiecej wody co soi). Następnego dnia przepłukać soję na sicie i gotować w świezej wodzie 1.5-2h. W tym czasie obrać i pokroić marchewki i pietruszki. Włozyć je do zaroodpornego naczynia z ząbkami czosnku. Polać oliwą, piec w piekarniku 200 st. C/ 35 min. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na patelni, pod koniec dorzucić natkę pietruszki. Gotową soję i warzywa lekko ostudzic. Wszystko przemielić w maszynce. Dodać przyprawy i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać. Wlać do keksówki wysmarowanej masłem. Piec w 180 st C. ok 1h 15 min.
Smacznego!
"Tych jajek z łososiem to Ci nie proponuję bo mi smakują."
Jajka faszerowane łososiem i awokado (4 jajka/8 połówek):
4 ugotowane na twardo jajka
2 plastry łososia wędzonego
1/4 awokado
sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obrać, obmyć pod wodą i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć ostrożnie żółtka i pokroić w drobną kostkę. Awokado i łososia pokroić w drobniutką kosteczkę. Skropić cytryną. Wymieszać żółtka z łososiem i awokado. Ponakładać farsz do pustych białek.
Jajka faszerowane pieczarkami (4 jajka/8 połówek):
4 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki oliwy
kilka pieczarek (ilość zależy od wielkości - u mnie ok. 5 sporych)
1/2 czerwonej cebuli
kilka łodyżek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać, opłukać i przekroić wzdłuż na połówki. Powyjmować ostrożnie żółtka. Pieczarki i cebulę pokroić. Wrzucić cebulę na rozgrzaną oliwę, smażyć ok 1-2 min żeby się zeszkliła. Dorzucić pieczarki i dusić ok. 5 min do miękkości. Pieczarki z cebulą przestudzić, a następnie zmielić z żółtkami, majonezem i natką. Doprawić solą i pieprzem. Ponakładać do pustych białek. Udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego jajka!
3/15/2010
Kiedy będzie wiosna? Ciasto migdałowo cytrynowe.
Przepis z Kwestii Smaku (ze zmianą cytrusa z pomarańczy na cytrynę)
Składniki:
50g mąki pszennej
250 g płatków migdałowych zmielonych na proszek
150 g cukru
150g miękkiego masła
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka startej skórki z cytryny
4 jajka
+ na wierzch: 50g białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki, 50g płatków migdałowych zrumienionych na patelni
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać zmielone migdały i cukier. Do miksera włożyć masło i skórkę z cytryny. Miksować przez minutę, następnie dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Stopniowo, miksując, dodawać mąkę z migdałami. Masę włożyć do okrągłej formy o średnicy 21 cm, wysmarowanej masłem (może być równie dobrze foremka prostokątna). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Czekoladę roztopić ze śmietanką, polać nią ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
3/07/2010
Sos grzybowy.
3/01/2010
Bataty. Krewetki.
2/28/2010
Chole chaat. Naan.
Przepis pochodzi z książki 'Szczypta smaku... Indie' wyd. wega delbana.
Chole chaat - składniki:
225g ciecierzycy
2 łyzki oleju
1/2 posiekanej cebuli (uzyłam czerwonej)
1 łyzeczka mielonej kolendry
1 łyzeczka mielonego kminu
1/4 łyzeczki mielonej kurkumy
1 łyzeczka garam masala
2 cm kawałek imbiru (starty)
1 papryczka chilii, drobno posiekana
200g pomidorów z puszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć w garnku z 1 l wody przez kilka godzin (np. przez noc lub od rana do obiadu). Kiedy napęcznieje, wstawić garnek na gaz, zagotować, zmiejszyć gaz i gotować ok. 1,5h, az ciecierzyca zmięknie. Po ugotowaniu osączyć ciecierzycę z płynu (zachować 1/2 szkl. płynu). Pół szklanki ciecierzycy rozgnieść na pastę. Rondel/patelnię o grubym dnie ustawić na małym ogniu i rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć do zrumienienia. Dodać przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę, garam masala. Smażyć 1 min. Dodać 1/2 szkl. płynu z gotowania ciecierzycy, imbir, chilli i pomidory. Dodać pastę z ciecierzycy i pozostałą ciecierzycę. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować całość bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do częściowego zredukowania płynu (5-10 min).
Chlebek naan - składniki (na 5 chlebków):
250g mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
1 łyzeczka suszonych lub 7,5g swiezych drozdzy
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 jajko
1 lyzka oleju lub ghee
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać drozdze, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszać jajko, olej, jogurt i 125 ml mleka. Przelać do mąki i dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze pozostałe 25 ml mleka (jeśli będzie zbyt luźne, dodać trochę mąki). Wyrabiać ciasto przez 5 minut, az będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, przekłuć ciasto, ponownie chwilę pougniatać, podzielić na porcje (~5). Formowac płaskie placki. Chlebki poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze, ponakłuwać widelcem i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, na dnie piekarnika ustawić blachę wypełnioną wodą (dla utrzymania odpowiedniej wilgotności, zeby chlebek nie wysychal). Piec na najwyzszej półce piekarnika przez 7 min, później przewrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu.
Smacznego!
2/27/2010
Kochanie, zrób mi śniadanie! Bliny.
Składniki:
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl gorącej wody
1/2 szkl ciepłego mleka
1 łyżka masła
1 jajo
35 dag świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę gryczaną zalać gorącą wodą. Dobrze wymieszać, postawić do ostygnięcia. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. W kubeczku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem. Dokładnie wymieszać z mieszanką mączną. Ciasto przykryć wilgotną ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z łyżką masła i łyżką cukru, na puszystą jasnożółtą masę. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać masę z żółtka. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodać pianę z białka i ostrożnie wymieszać. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste (ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe), można dodać trochę ciepłego mleka. Smazyć bliny z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem (nie wlewać odrazu duzej ilosci tluszczu, tylko dolewac podczas smazenia kolejnych partii). Podawać z gęstą śmietaną i kawiorem lub z wędzonym łososiem lub z pastą z pstrąga.
Smacznego!
2/21/2010
Serki.
Składniki (dla 3 osób):
250g mąki
3/4 łyzeczki sody
szczypta soli
200g miękkiego twarogu
1 jajko (zawsze tylko jedno! nawet gdy zwiększamy ilość mąki, to dodajemy 1 jajo, a jedynie zwiększamy ilość twarogu)
olej do smazenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie ciasto (ma być dość luźne). Podsypać blat mąką i rozwałkować nie za cienko, na grubość ok. 4mm. Pokroic ciasto na kwadraty, prostokąty lub romby. Smazyc w sporej ilosci dobrze rozgrzanego oleju na złocisty kolor z obu stron (tłuszcz musi pokrywac całe dno patelni na ok. 1cm wysokosci, nie ma to byc głęboki tłuszcz, aczkolwiek nie moze byc go za mało). Po usmazeniu podawać z cukrem pudrem lub konfiturą.
Smacznego!