7/09/2012

Creme caramel. Aksamitny deser karmelowy.

Pyszny, karmelowy deser rodem z Hiszpanii - creme caramel. Kojarzy mi się ze spacerami po wąskich uliczkach Barcelony w upalne dni i małymi, rodzinnymi, hiszpańskimi kafejkami. Delikatny, o aksamitnej konsystencji. Idealny mocno schłodzony, najlepiej podany z malinami :) Lubię kiedy jest przygotowany z cukru pudru zrobionego z cukru brązowego - można zmielić cukier brązowy w młynku do kawy. Wtedy ma jeszcze lepszy, bardziej karmelowy smak.

lekko zmodyfikowany przepis z white plate


Składniki:
karmel:

1/2 szkl. cukru pudru ( najlepiej brązowego)
1/4 szkl. wody
+2 łyżki wrzącej wody
krem:
1,5 szkl. mleka
1 szkl. słodkiej śmietanki 30%
1 laska wanilii
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jajka
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru ( najlepiej brązowego)



Przygotowanie:

Karmel: Wodę i cukier puder umieścić w garnku z grubym dnem. Postawić na dużym ogniu, a gdy zacznie się gotować, zostawić na średnim ogniu jeszcze 8 minut (nie mieszać, ale pilnować by się nie przypaliło). Zdjąć karmel z ognia, dolać 2 łyżki wrzącej wody ( uważać ponieważ karmel jest bardzo gorący, może bąblować i mocno parować). Dobrze wymieszać i ponownie na moment postawić na średnim ogniu do chwili, aż karmel będzie miał gładką konsystencję. Rozlać karmel równomiernie na dna małych, szklanych lub ceramicznych foremek na krem ( cienką warstwę). Odstawić.Krem: Mleko i śmietankę wlać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż, wydłubać ziarenka i wrzucić do rondla z mlekiem i śmietanką. Dodać ekstrakt z wanilii. Mleko podgrzać, zestawić z ognia i odstawić na chwilę, by nabrało aromatu. Jajka i żółtka zmiksować na jasną masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami cukier puder i wlewać powoli ciepłe mleko. Dobrze zmiksować. Rozlać krem do foremek z karmelem. Foremki ustawić na głębszej blasze do pieczenia. Do formy wlać wrzącą wodę tak, by sięgała do połowy foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na około 35-40 min. Po upieczeniu bardzo dobrze ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremy podawać w foremkach lub wyjęte, na talerzyku.


Smacznego!

9 komentarzy:

asieja pisze...

jest cudowne

Kasia pisze...

Asiu, dziękuję :)

kuchenny bałagan pisze...

pyszności, piękne zdjęcia :)

Kasia pisze...

Dziękuję Elizo, pozdrawiam ciepło! :))

Nadzieja pisze...

Tyle razy widziałam ten deser a jeszcze nie miałam okazji go wypróbować :) wyszedł piękny.

Ola pisze...

raz jadłam, uwielbiam to za mało powiedziane...

Unknown pisze...

Oooooo wygląda WSPANIALE! Może umówimy się na celebrację-degustację? (;
Buziole!

Anonimowy pisze...

Witam, wygląda pysznie i jeszcze pyszniej pewnie smakuje :) mam pytanie, czy jest możliwość zrobienia tego deserku w słoiczkach?

Kasia pisze...

Jak najbardziej można deser zrobić w małych słoiczkach :) Pozdrawiam