10/31/2009

Pumpkin cupcakes.

Pyszne, mocno aromatyczne babeczki z dynią i aksamitnym kremem cynamonowym.
Przepis pochodzi z tej strony, a wykonała go moja mama :)


Składniki:
150g masła
1,5 szklanki cukru
3 jaja
425g pure dyniowego
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru
1 szklanka maślanki
+ krem:
225g serka kremowego
100g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Masło, cukier i jaja zmiksowac na puszystą masę. Dodać mus z dyni. W oddzielnej misce wymieszać mąkę przyprawy sodę i proszek do pieczenia. Do masy z jajek i dyni dodawać na przemian mieszankę mąki i maślankę, miksując na gładką masę. Napełniać foremki do muffinek, piec 20-25 min. w 200°C. Wszystkie składniki kremu zmiksowac na puszystą masę, udekorowac nim babeczki.

Smacznego!

3 komentarze:

asieja pisze...

wiesz, one wyglądają dużo ładniej niż w oryginale

mniam :-)

gocha pisze...

pieknie sie prezentuja :)

Mich pisze...

Ten przepis sobie zapamiętam, wycięcie dyni - pierwsza klasa!