3/29/2013

Bułeczki zajączki

Mięciutkie , proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki które rozweselą każdy świąteczny stół lub koszyk wielkanocny. Urocze zajączki na 2-3 kęsy. Do jajeczka albo z masłem i rzeżuchą. Mi wyszły troszkę grube, chyba już sobie pojadły przed Wielkanocą... :) 

*przepis stąd



Składniki:
3 filiżanki mąki ( o pojemności 250ml)
2 łyżki cukru
7g suszonych drożdzy ( 1 op.)
1 łyżeczka soli
1 filiżanka kwaśnej śmietany ( użyłam jogurtu naturalnego)
1/4 filiżanki mleka lub wody
2 łyżki masła
1 jajko

Przygotowanie:
Masło, mleko ( lub wodę), śmietanę ( lub jogurt) umieścić w rondelku. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia masła ( nie dopuścić do wrzenia). Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej. W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, sól, wbić jajko i dodać ostudzoną masę śmietanową. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( jeśli będzie zbyt twarde dodać odrobinę wody, gdy zbyt luźne- odrobinę mąki). Skropić lekko oliwą lub olejem, np z pestek winogron, przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie oprószyć mąką ręce i blat. Podzielić ciasto na ok 14-15 równych porcji ( najlepiej przy użyciu wagi po ok. 45-50g każda). Wyrabiać w ręku, przez chwilę każdą kulkę, formować kształt nieco wydłużonego wałeczka. Każdą bułeczkę naciąć nożyczkami po jednej stronie w dwóch miejscach ( nacinać 2 trójkąty - na kształt uszu). Pod uszkami, wykałaczką zrobić oczy i ewentualnie nosek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 10 min.



Smacznego!

Brak komentarzy: