10/13/2012

Tarta orzechowa z gruszkami

Chwilę mnie nie było. Pojawiam się z pyszną, jesienną tartą na kruchym spodzie, z chrupiącymi ( ale nie twardymi) orzechami i słodkimi, miękkimi gruszkami. Idealna gdy za oknem szaro buro, a jesienna aura sprzyja leniwej chwili z kubkiem herbaty i kawałkiem pysznego ciasta w domowym zaciszu :)

*przepis własny


Składniki:
na ciasto:

250g mąki
150g zimnego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
230g orzechów włoskich
70g płatków migdałowych
50g cukru trzcinowego
60g miodu naturalnego ( najlepiej płynnego)
50ml śmietanki 30%
łyżka ekstraktu z wanilii
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
100g masła ( stopionego)
2 białka
+ 3 średniej wielkości, twarde gruszki ( pokrojone w cienkie plasterki, skropione sokiem z cytryny)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Po leżakowaniu w lodówce, wyjąć ciasto, wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę do tarty. W wielu miejscach ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min. ( aby spód się podpiekł). W tym czasie można przygotować nadzienie: orzechy, płatki migdałowe i cukier trzcinowy zmielić dość drobno ( ale nie na pył!). Miód wymieszać ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, skórką i sokiem z pomarańczy oraz ze stopionym, ostudzonym masłem. Mieszaninę wlać do orzechów, porządnie wymieszać. Białka spienić na białą, płynną pianę ( nie na sztywno). Wmieszać białka do orzechów. Masę orzechową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać pokrojone gruszki. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 25-30 min. ( kontrolować by gruszki się nie spaliły).


Smacznego!

8 komentarzy:

Alexis pisze...

Mimo mojej niechęci do orzechów, chętnie bym spróbowała! Wygląda super! No i jeszcze fakt, że sama to wymyśliłas!

Anonimowy pisze...

Przepis brzmi wspaniale... po porażkach z gruszkami w sosie waniliowym (w ogóle nam nie smakowały), zraziłam się do tart gruszkowych. Ta jednak brzmi bardzo pysznie:)

waldi pisze...

Alexis- BYŁA pyyyszna! - zamawiam następną

smolirka pisze...

Bede robic ;) dzieki za pyszny przepis :))))

Kasia pisze...

anonimowy: zachęcam do wypróbowania :)

smolirka: cieszę się, mam nadzieję, że zasmakuje :)

Anonimowy pisze...

PANI KASIU - zrobiony, wypróbowany - FANTAZJA !!! prosze czym prędzej opatentować to cudo - Wchodzi do mojej kuchni swiątecznej.
z serdecznymi pozdrowienami
Halina

Kasia pisze...

Pani Halino cieszę się i bardzo dziękuję!

Kasia pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.