2/10/2012

Puszyste muffinki z nutellą.

Delikatne ciasto czekoladowe i aksamitne nadzienie ze znanego kremu czekoladowego :) Na wyjątkowe okazje z dodatkową chmurą czekoladową. Dla miłośników czekoladowych słodkości!

Przepis z książeczki Nutella, les 30 recettes culte, Sandra Mahut


Składniki ( na ok. 12 muffinek):
na babeczki:

200 g mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka soli
100g miękkiego masła
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mleka
100g czekolady z orzechami
50g nutelli
+ 12 łyżeczek nutelli
na krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli
łyżka kakao

Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki ( mąkę, proszek, cukier puder, sól). W oddzielnej misce utrzeć jajka ze śmietanką, powoli dodawać miękkie masło i dalej ucierać ( 3-4 min.). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i nutellą (50g). Zmiksować masę czekoladową z masą jajeczno maślaną. Stopniowo dodawać mieszankę suchych składników, cały czas miksując. Nakładać masę do papilotek - najpierw do 1/2 wysokości, kłaść łyżeczkę nutelli i przykrywać ciastem do 3/4 wysokości foremek. Piec około 20 min. w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu można udekorować babeczki kremem - śmietankę lekko ubić z nutellą i przesianym kakao, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując. Udekorowane kremem babeczki można posypać posiekanymi orzeszkami.


Smacznego!

5 komentarzy:

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Simple magic :) wyglądają przepysznie no i nie trzeba popijać ich kawą

Eat with gusto! pisze...

Muffinki uwielbiam. Pyszności słodkości :).

Lovelykate pisze...

Ależ fantastyczne! Wyglądają wprost idealnie :)

aga pisze...

z tym kemem wygladaja mega smakowicie:)

Nieśka pisze...

Bardzo apetyczne!