8/31/2012

Soczyste burgery w domowych bułeczkach

Wspaniałe domowe burgery. Na domowych, puszystych bułeczkach hamburgerowych, lekko słodkich, oprószonych sezamem, bez zbędnych polepszaczy. Z domowym sosem BBQ i świeżymi warzywami – pomidorem, sałatą, ogórkiem, cebulką. Z soczystym domowym kotletem z czystego mięsa wołowego bez dodatkowych tłuszczy i zbędnych wypełniaczy. Idealne na piknik lub party w stylu amerykańskim. Przepis na domowy sos BBQ do steków lub burgerów podam w najbliższych dniach.

*przepis na bułki hamburgerowe z kotlet.tv


Składniki:
bułki hamburgerowe (10 szt.):
680g mąki pszennej
200 ml lekko ciepłego mleka
200 ml lekko ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży
2 łyżki stopionego masła
jajko do posmarowania i sezam do posypania ( można posypać także makiem, czarnuszką lub siemieniem lnianym)

burgery:
po 160g mięsa wołowego na 1 burgera (np. ligawy wołowej)
sałata lodowa
świeży pomidor pokrojony na plasterki
cebulka pokrojona na cienkie półplasterki
świeży lub konserwowy ogórek pokrojony na plasterki
ketchup, musztarda lub domowy sos BBQ
ew. ser topiony w plastrach

Przygotowanie:
Bułeczki : Wszystkie składniki na bułki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć kulę ciasta do miski, przykryć ściereczką. Postawić na ok. 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto skropić lekko olejem lub oliwą ( jeśli posmarujemy olejem również ręce, łatwiej będzie formować bułeczki). Podzielić ciasto na 10 równych części. Każdą z części chwilę wyrabiać w ręku, rozpłaszczać na placek i zbierać boki do środka – jak sakiewkę, a następnie toczyć kulki. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając ( zostawiać duże odstępy ponieważ bułki bardzo rosną). Przykryć blachę ściereczką i odstawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem ( lub makiem/czarnuszką/siemieniem lnianym). Piec ok. 12 min. w temp. 200 st. C.
Burgery: Mięso wołowe oczyścić z błon, zmielić w maszynce. Formować równe, okrągłe i płaskie kotlety o grubości ok. 2-2,5 cm, o średnicy zbliżonej do bułek ( może się do tego przydać metalowa obręcz). Tuż przed smażeniem oprószyć kotlety solą i świeżo mielonym pieprzem. Patelnię grillową dobrze rozgrzać, wlać odrobinę oliwy lub oleju. Smażyć kotlety po 3 min. z każdej strony, przyciskając je czymś ciężkim, najlepiej prasą do mięsa ( by kotlet nie wybrzuszył się pośrodku, równomiernie upiekł i by łatwiej było bo umieścić później w bułce). Po usmażeniu odłożyć na talerz by mięso odpoczęło, na ok. 2 min.

Ciepłe bułki rozkrajać, na dolnej połówce kłaść kolejno sałatę, cebulkę, kotleta wołowego, sos BBQ lub ketchup/musztardę, plasterek sera, pomidora, ogórka. Podawać natychmiast.



Do usmażenia burgerów przydała mi się prasa do mięsa, którą dostałam od Tchibo. Do tej pory kiedy robiłam burgery wołowe, dociskałam mięso na patelni spodem od formy na tartę i moździerzem… :) O wiele więcej z tym zabawy i zdecydowanie lepiej sprawdziła się taka prasa do mięsa. Rączka prasy jest wykonana z materiału który się nie nagrzewa podczas smażenia. Prasa jest wystarczająco ciężka by przycisnąć mięso, nie jest jednak za ciężka i nie miażdży go. Prasy do mięsa nie trzeba smarować olejem przed smażeniem, mięso ładnie się od niej odkleja przy przewracaniu na drugą stronę. Produkt dobrze się myje. Prasę do mięsa i inne produkty do grillowania z kolekcji Steak, Burger & Co. można kupić na stronie internetowej www.tchibo.pl lub w sklepach stacjonarnych Tchibo.

10 komentarzy:

Maggie pisze...

Mniam! Domowe burgery maja jedna przewage nad kupnymi: wiadomo, co jest w srodku.

Kasia pisze...

to prawda :) i po tych domowych nie boli mnie brzuch i czuję się dobrze, a po takich kupionych zupełnie odwrotnie...

Tyna pisze...

Domowe są najlepsze!:D
Chciałabym wyróżnić Cię w zabawie Versatile Blogger Award, zerknij tu: http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html :)

Nieśka pisze...

Idealne, za mną chodzą burgery takie jak z Krakowskiego Moaburger, ale niestety nie jestem z Krakowa. Polecam je - szałowe, chociaż takie domowe dobre i super, to te stamtąd szał ciał!

Karmel-itka. pisze...

jak amerykańsko się zrobiło!

moje pasje pisze...

domowe burgery są najlepsze !

whiness pisze...

Domowego to by się zjadło... :)

gotowaniomania pisze...

Wielkie dzięki za przepis na bułki hamburgerowe.Przyda się.

marghe pisze...

Będą bułki wg Twojego przepisu.
Dziękuję

Bon Appetit. Małgorzata pisze...

Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award, pozdrawiam :) http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/