6/21/2009

Lekka sałatka ryżowa z krewetką, selerem naciowym i awokado.

Lekka, świeża sałatka, dobra zarówno na przystawkę na przyjęciu jak i na lekkie śniadanie czy kolację.

Składniki:
200g ryżu białego lub parboiled
ok. 6 łodyg selera naciowego
250g mrożonych lub świezych krewetek jumbo( mogą być krewetki koktajlowe)
70g orzeszków piniowych
2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, imbir i słodka papryka

+ opcjonalnie sos: 1 łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:
Ugotować ryż, odstawić by się dobrze ostudził. W tym czasie dokładnie umyć selera naciowego, odciąć liście i zgrubienia na dole łodyg, drobno pokroić. Krewetki sparzyć wrzątkiem, po 30 s. odcedzić i osuszyć. Pokroić w poprzek na połówki ( jeśli używamy mrożonych krewetek koktajlowych,nie trzeba ich kroić). Awokado umyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Włożyć do oddzielnej miseczki i skropić sokiem z połówki cytryny. Na suchej patelni, na niewielkim gazie podprażyć orzeszki piniowe, często mieszając by się nie przypaliły. W misce wymieszać ostudzony ryż, seler naciowy, awokado, krewetki i orzeszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i papryką. Można dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy i 2 łyżki ketchupu ( w wersji "light" pominąć ten krok). Przed podaniem najlepiej schłodzić sałatkę w lodówce przynajmniej przez 30 min.


Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

sałatka jest - super