12/11/2012

Ciasteczka imbirowe z lukrem mandarynkowym

Pyszne ciasteczka pełnoziarniste, z wyrazistym smakiem imbirowym. Dodatek kandyzowanego i świeżego imbiru sprawia, że są wyjątkowe w smaku. Z niewielką ilością przyprawy korzennej, lekko przypominają pierniczki katarzynki. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają mozolnego wałkowania czy wykrawania. Wystarczy po upieczeniu pokroić ciepłe ciasto na blasze ostrym nożem. Wałek też nie jest potrzebny, wystarczy rozprowadzić miękkie ciasto po blasze rękoma. Ciasteczka można podawać bez lukru, ale lepsze są polukrowane lukrem mandarynkowym lub pomarańczowym. Można je przechowywać w puszce kilka dni, następnego dnia są nawet lepsze. Zapakowane w ozdobną puszkę mogą być pachnącym, słodkim prezentem.

*lekko zmodyfikowany przepis na ciastka z książki Tradycyjne ciasta. Domowy wyrób.
Eleonory Trojan


Składniki ( na 1 blachę ciastek):
150 g miękkiego masła ( może być też margaryna)
3/4 szkl. brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
1/2 szkl. kandyzowanego imbiru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej ( najlepiej domowej)
1 łyżka świeżego korzenia imbiru ( startego na tarce)
lukier:
sok z 1 mandarynki ( lub z 1/2 pomarańczy)
9-10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodać jajko, miód, drobno posiekany imbir kandyzowany, starty na tarce świeży imbir i skórkę z pomarańczy. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Stopniowo dodawać suchą mieszankę do masy maślanej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto na grubość ok. 1 cm ( najlepiej na ciasto położyć przezroczystą folię spożywczą i rozgnieć ciasto rękoma na blasze, lub lekko rozwałkować). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. przez ok. 15 minut. Po upieczeniu, od razu pokroić ciepłe ciasto na blasze, na kwadraciki. Po ostygnięciu ciasteczka można polukrować i ozdobić posypkami ( aby przygotować lukier wystarczy porządnie utrzeć sok z mandarynki lub z pomarańczy, z cukrem pudrem).


Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

O O widzę że do świąt to sie Pani zbliża wielkimi krokami - świetne te śnieżki.

Crispy Biscuits pisze...

Uwielbiam imbir w wypiekach!

Wydaje mi się, że może być, choć zawsze piekłam je z mamą na sztucznym. Będą pewnie jeszcze lepsze.

Crispy Biscuits pisze...

Planujesz je upiec? :)

Kasia pisze...

Dzięki! Spróbuję upiec jak mi się uda bo jestem teraz chora, ale poproszę mamę może mi pomoże, chociaż z połowy składników :)

Karmel-itka. pisze...

ale kuszące :]
porywam ciasteczko do kawki.

k_ruk pisze...

Lukier mandarynkowy..? To może być dobre.. :)