9/20/2012

Kurczak pieczony w białym winie. Nadziany mnóstwem bazylii!

Przepyszny, soczysty i delikatny kurczak, pieczony w całości. Nadziany mnóstwem aromatycznych, świeżych liści bazylii, orzeźwiającą cytryną i czerwoną cebulką dla podkręcenia smaku. Podlany białym winem. Idealny na spotkanie w gronie znajomych lub rodzinną uroczystość. Danie wykwintne, a naprawdę nie trzeba wiele się napracować by je przygotować!


Składniki:
kurczak o wadze ok. 2,5 kg
1 i 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
80g liści świeżej bazylii
2 cytryny ( sparzone)
1 czerwona cebula
sól, pieprz,
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Do środka wsadzić bazylię, cytrynę i cebulę pokrojone na ósemki - spiąć drób z dwóch stron wykałaczkami żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Włożyć do dużej brytfanny z pokrywką, podlać winem, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 1h 15 min., wyłączyć piekarnik i zostawić kurczaka jeszcze na 45 min. Przed podaniem zdjąć pokrywkę i piec przez ok. 10 min. w 200 st. C. Można podawać z warzywami ugotowanymi na parze, np. marchewką i brokułem.


Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

WOW- coraz to nowe pyszotki - czyżby wiecej czasu
zuza

Kasia pisze...

trochę więcej :)

Anonimowy pisze...

dzisiejszy obiad z tym kurczakim zachwycil wszystkich.
dziekuje
Anna

Anonimowy pisze...

Cha cha u mnie też ten kurczak na niedzielny obiad a nawet dwa bo nie było takich duzych - i niestety bez kurkumy. Wyszedł swietny - smak bazylii od srodka ( dodałam też troche mięty bo mam nadmiar :) - zero roboty a jaki hicior.
Lidka

Kasia pisze...

Anna, Lidka - cieszę się, że kurczak się udał! :)

przepisy kasi pisze...

Uwielbiam mięsa z dodatkiem białego wina w następny weekend wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam