5/06/2011

Ciasteczka serowe.

Nie wiem dlaczego maj przywitał nas śniegiem. We wtorek wieczorem nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Dokładnie tydzień wcześniej pakowałam przecież koc w kwiaty, kosz piknikowy pełen smakołyków by następnego dnia pojechać na wspaniały słoneczny piknik. W środę bałam się podejść do okna, aby nie zobaczyć śniegu zalegającego na trawnikach! Uf. Nie ma zimy. Co prawda pogoda na razie nas nie rozpieszcza, ale wierzę, że już wkrótce będzie pięknie, słonecznie i ciepło! Taka słoneczna pogoda, a szczególnie weekendy to wspaniały czas na pikniki, które uwielbiam! Z dala od zgiełku miasta, wśród śpiewu ptaków, w ciepłym słońcu na pachnącej trawie można rozłożyć koc, zajadać się pysznościami i leniuchować :)) Na taki piknik idealnie nadadzą się ciasteczka twarogowe, które jednak nazwałabym placuszkami tylko w wersji pieczonej, nie smażonej. W smaku przypominają coś z pogranicza klusków leniwych, a tych placuszków twarogowych. Błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i składników!

Przepis pochodzi z książki o pięknej nazwie "Kuchnia pod chmurką" Ireny Gumowskiej, 1986.



Składniki:
25 dag twarogu
25 dag mąki
25 dag masła
twarda marmolada do nadziewania *użyłam różanej -K.

Przygotowanie:
Twaróg, mąkę i masło zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią i chłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę marmolady, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 12-14 min.

Smacznego!

4 komentarze:

domi pisze...

yammi yammi
koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam różaną marmoladę :)

Magda pisze...

Taki przepis brzmi jak poezja! :) I przypomina o prostych smakach i prostych przyjemnościach :)

Aurora pisze...

NA piknik jak znalazł! Jeszcze tylko słońce i gotowe :D

Ada Wnekowska pisze...

właśnie zrobi łam ale dałam 2 kostki twarogu ciut więcej mąki cukier waniliowy 3 sztuki + około pół szklanki cukru. otarta skórka od cytryny. ciasteczka najlepiej wykrawać na na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. PO upieczeniu smakowały jak mini serniczek .:)