1/02/2010

Najpyszniejsza szarlotka świata!

Moja ukochana babcia Helen, jest mistrzynią 4 ciast: sernika, murzynka, makowca i szarlotki. Jej ciasta są tradycyjne, bez żadnych udziwnień, od lat robione z tych samych przepisów i dzięki temu są takie PYSZNE! Dziś babcia przyniosła mi świeżo upieczoną szarlotkę - bez cynamonu, bez bezowej chmury - najlepszą! Tylko kruchy spód, domowa masa jabłkowa i kruszonka. Polecam gorąco!


Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
kostka masła roślinnego
3/4 szkl. cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
ok. 2 kg kwaśnych jabłek
cukier i sok z cytryny do smaku
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego

+ cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jabłka na masę obrać, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, gotować do czasu aż się rozgotują (do szarlotki potrzebny jest 1 litrowy słoik gotowej masy jabłkowej). Po ostudzeniu do masy jabłkowej dodać 1 lyzeczkę cukru waniliowego i czubatą łyzkę mąki ziemniaczanej. Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną połową wyłożyć blachę, a drugą zawinąć w folię - blachę z ciastem i drugą kulę ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasta z lodówki, do blachy z ciastem nałozyć jabłka, a na wierzch, zetrzeć 2 połowę ciasta (na tarce jarzynowej o grubych oczkach). Piec w temperaturze 180 st. C przez 40-50 min.
Smacznego!

7 komentarzy:

Ruda Wiewióra pisze...

uwielbiam szarlotki, ale z całęj szarlotki najbardziej kruszonkę :))

Mry pisze...

Nop, to prawda - kruszonka zawsze najlepsza (;

Ale ja nie lubię szarlotek z gotowanych (duszonych) jabłek! Wolę takie tylko pieczone (chociaż.. i tak nie pogardzę ;p )

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

to schowaj trochę dla mnie, ja się tak obżarłam na obiad że teraz nie wcisnę nic, ale na szarlotkę z miłą chęcią bym potem wpadła ;)

Kasia pisze...

Żarłoczne żarłoki wszystko już zjadły! ): ale zapraszam na tartę z lemon curd (:

peggykombinera pisze...

wiesz co... wszystko co jest pieczone/gotowane z uczuciem zakotwicza się w naszej pamięci na lata. Babcie robią szarlotki najlepiej na świecie :)

Kasia pisze...

masz rację Peggy!

Alexis pisze...

babci szarlotka jest NAJLEPSZA!!!!!!!