1/29/2012

Sernik wiedeński. Lekki jak chmurka!

To chyba najpyszniejszy sernik jaki udało mi się kiedykolwiek upiec. Tak puszysty, że rozpływa się w ustach. Pysznie waniliowy. Praca jaką się włoży w jego przygotowanie, na pewno zostanie wynagrodzona. Z trudem powstrzymuje się żeby nie zjeść całego sernika na raz... :)) Idealny!
Zdecydowanie polecam!

* przepis z książki " Wypieki domowe" Ilona Fąferek, Kinga Osmycka, Warszawa 1990.


Składniki:
1 kg sera mielonego na serniki
8 jaj
250g masła roślinnego
1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości, zmielone na puree)
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, do oddzielnych misek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać pokrojone na kawałki masło i ponownie zmiksować na puszysto. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować. Dodać ser oraz zmielone na gładkie puree ziemniaki, znów zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać najpierw połowę piany do masy serowej, a następnie resztę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C ( z termoobiegiem), na dole piekarnika umieścić blachę z wodą. Piec ok. 50 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na ok 15-20 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i dobrze ostudzić. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.


Smacznego!

24 komentarze:

Tyna pisze...

Wygląda pięknie:) Takie waniliowe serniki lubię najbardziej.

Anonimowy pisze...

cudny,ranyyyy,super,Maja38.

Ale babka i robi to co lubi pisze...

niesamowity!!zachwyca!wyszedł Ci idealnie

Anonimowy pisze...

Serniki uwielbiam. Pychotka. Moje smaki :).

Kasia pisze...

dzięki, cieszę się, że się wam podoba! :))

Sue pisze...

Cudeńko!

manoria pisze...

Prezentuje się niebiańsko :-) Aranżacja z koralikami piękna. Pozdrawiam

Kasia pisze...

Dziękuję, pozdrawiam ciepło! :)

Karmel-itka pisze...

pięknie podany ;]
i wypiek sam w sobie pełen gracji.
klasyka w najlepszym wydaniu ;]

Mry pisze...

Serniki z ziemniakami są najjjjjlepsze!

Anonimowy pisze...

NOWY ŚWIAT ???? ładny!!!

Anonimowy pisze...

Interesuje mnie konkretna nazwa sera do tego sernika. Ponadto, co kryje się pod nazwą "masło roślinne"?

Kasia pisze...

Serów mielonych na serniki w kilogramowych kubełkach jest na rynku wiele, nie używam zawsze tej samej firmy, dlatego nie mogę napisać konkretnej nazwy. Masło roślinne- tradycyjna margaryna... bez tłuszczu mlecznego, ale jeśli ktoś woli prawdziwe masło mleczne, myślę że można tu takiego użyć. Pozdrawiam.

An pisze...

Kasiu, a jak robisz polewę? Mogę polać czekoladą roztopioną z niewielką ilością mleka? Zwykle nie ubijam białek do sernika, bo białka sprawiają, że sernik mi rośnie, a potem pęka. Waham się, czy ubijać (lenistwo). :)

An pisze...

Czy ekstrakt z wanilii mogę zastąpić ziarenkami z wanilii? Jeśli tak, to z jakiej ilości? (ziarenka z pół laski?). A jutro jeszcze powtarzam Twój kompot wiśniowy. :)

Kasia pisze...

Myślę że możesz polać roztopioną na kąpieli wodnej czekoladą ew z odrobiną mleka i malutką kosteczką masła. Ja czasami robię taką polewę jak do murzynka - kakao, cukier, masło, trochę słodkiej śmietanki lub mleka ;) ale proporcje na oko zawsze daje..jeśli chodzi o białka do sernika to zazwyczaj ubijam żeby był puszysty, moim zdaniem to nic jak pęknie. Ten sernik nie powinien pęknąc za bardzo albo w ogole bo pieczemy w niskiej temp i z wodą na dole piekarnika. Wesołych Świąt Aniu!

An pisze...

Wyszedł puchaty i jednak pękł, ale nic nie szkodzi. Miałam kłopot przez ziemniaki, bo były jakieś włókniste. Ostatecznie przetarłam ser przez sitko, aby się tych włókien ziemniaczanych pozbyć... Na wniosek Marysi zrezygnowałam w ogóle z polewy. :) Sernik miał największe wzięcie ze wszystkich ciast. :) Wesołych Świąt, Kasiu!:)

Kasia pisze...

Dziękuję! Aniu, moim zdaniem pęknięciami w serniku nie należy się przejmować ;) ja np wolę żeby już pękł ale był bardziej puchaty niż zbity. Cieszę się że jednak smakował!

Unknown pisze...

witam mozna prosic o wymiary blaszki ? pozdr.

Anonimowy pisze...

Witam - Wielkanoc - ale zamiast baby będzie Pani sernik.........zycze duzo radosci ....Anna

Kasia pisze...

Pani Anno, dziękuję! Dla Pani i Rodzinki również wszystkiego dobrego i dużo radości z okazji Świąt!

Kasia pisze...

Pani Anno, dziękuję! Dla Pani i Rodzinki również wszystkiego dobrego i dużo radości z okazji Świąt!

Anonimowy pisze...

Kasiu, pieczesz ten sernik w piekarniku elektrycznym? Mam wrażenie, że odkąd muszę piec w elektryce ciasta mniej się udają

Kasia pisze...

Dawno go nie piekłam, ale jak piekłam to zawsze w elektrycznym ;)