4/07/2010

Marshmallow cookies.

Dla wielbicieli pianek marshmallow. Miękki biszkopcik, w środku ciągnąca pianka, a to wszystko pokryte aksamitną czekoladą. Śmieszne doznania smakowo- 'konsystencjowe'.

Składniki:
biszkopty:
5 jaj
100g cukru
150g mąki pszennej
łyżka ekstraktu z wanilii
+ 2 torebki pianek marshmallow (180g)
+ 200g czekolady extramlecznej, kilka łyżek mleka, łyżka masła

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Dodać ekstakt waniliowy. Następnie do żółtek wmieszać energicznie 1/2 piany z białek. Gdy się dobrze połączy, delikatnie wmieszać resztę piany. Na wyłożoną papierem do pieczenia (wysmarowanym tłuszczem, żeby ciastka lepiej odchodziły) blachę, kłaść łyżką ciasto ( tak by powstały krążki). Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 10-12 min. W tym czasie, w rondlu, na niewielkim ogniu rozpuścić pianki marshmallow z odrobiną wody (2-4 łyzki). Często mieszać pianki by się nie przypaliły. Po rozpuszczeniu odstawić. Wyjąć z piekarnika biszkopty i ostudzić. W czasie gdy biszkopty się studzą, rozpuścić w rondlu czekoladę z mlekiem i masłem. Często mieszać, by czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną czekoladę przecedzić przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Kiedy wszystko gotowe, na jedno ciastko kłaść masę piankową, przykryć drugim ciastkiem, a całość polać czekoladą. Pozostawić ciastka do zastygnięcia.

Smacznego!

9 komentarzy:

asieja pisze...

strasznie fajne :-)

lubię zjadac marshmallow
a z ciasteczkami to ddatkowa przyjemnośc

Alexis pisze...

są superowe, polecam!

Ruda Wiewióra pisze...

fajne, takie amerykańskie
:)

Mry pisze...

A czemu Kasia nie odpowiada na komentarze pod starszymi wpisami? ;>

Kasia pisze...

Na które?

Mry pisze...

Na ciasto migdałowe (:

Mry pisze...

Na ciasto migdałowe (:

Kasia pisze...

z odpowiedzią miałam zadzwonić i zapomniałam Meryl! :)

Alicja Lu pisze...

jej, musze sprobowac, bo wyglada to pysznie!