4/02/2011

Babka marmurkowa.

Klasyczna babka ucierana dwukolorowa. Delikatna nuta cytrusowa z odrobiną kakao - para idealna! Ciasto jest dosyć ciężkie, ale z filiżanką herbaty będzie pysznie ;)
A każdy kolejny kawałek odkrywa nowy wzór...

Polecam!



Składniki:

2 i 1/2 szkl. mąki
250g miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 18%
4 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki skórki startej z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, 3/4 mąki i śmietanę. Całość ponownie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartego ciasta wmieszać delikatnie pianę i resztę mąki. Do oddzielnej miski odłożyć 1/3 ciasta. Do 1/3 dodać kakao i delikatnie wymieszać. Do 2/3 dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem - najpierw ciasto jasne, później trochę ciemnego, jasne, ciemne itd. Pod koniec można zrobić widelcem delikatne zygzaki w cieście. Piec około 45-50 min w temp. 180 st. C ( termoobieg). Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

*przepis na klasyczne ciasto ucierane pochodzi z książki "Wypieki domowe" Kinga Osmycka, Ilona Fąferek, Warszawa 1990

2 komentarze:

Magda Baran pisze...

Babka marmurkowa - sukces murowany ;) Zwłaszcza zmienny design każdego kawałka :)

Kasia pisze...

Co racja to racja! :))