6/21/2012

Bułka drożdżowa. Z kruszonką i sosem truskawkowym.

Bardzo miękka, puszysta, przepyszna bułka drożdżowa. Z nutą maślaną i waniliową. Z chrupiącą kruszonką waniliową. I kremowym sosem truskawkowym. Czego chcieć więcej gdy za oknem hula pierwsza letnia burza? No może tylko filiżanki herbaty lub kawy i towarzysza do rozmowy. Z podanego przepisu wychodzą dwie puchate buły. Ich przygotowanie wydaje się być pracochłonne, choć wcale takie nie jest. Gdybym mogła, zjadłabym chyba całą taką bułę sama :)) Dla wielbicieli mocno słodkich smaków, nieprzepadającymi za truskawkami, zamiast sosu truskawkowego polecam sos krówkowy/toffi

*przepis na bułkę z Kuchni Polskiej, 1977, Warszawa ( lekko zmodyfikowany z braku świeżych drożdży)




Składniki ( na 2 długie bułki):
bułka:
1 kg mąki
2 saszetki drożdży instant
szczypta soli
1/2 l ciepłego mleka
250g cukru
3 żółtka
100g stopionego masła
2 łyżki ekstraktu z wanilii
kruszonka:
50g zimnego masła
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
85g mąki
sos:
450g truskawek
2 łyżki cukru pudru
łyżka pasty waniliowej
2 filiżanki bitej śmietany

Przygotowanie:
Mąkę lekko podgrzać, przesiać do misy. Dodać drożdże i sól, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wymieszać masę jajeczną z ciepłym mlekiem i ekstraktem z wanilii. Wlewać powoli do misy z mąką, wyrabiając ciasto ( najlepiej mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Gdy ciasto będzie już trochę wyrobione, powoli wlewać ciepłe roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę ( dużo łatwiej będzie gdy nasmarujemy dłonie olejem), umieścić w dużej misie i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 2 równe części, z każdej uformować podłużną bułkę ( można skręcić je jak świdry). Włożyć do 2 długich wąskich blaszek ( u mnie dł.40, szer. 10cm). Posmarować każdą bułkę białkiem. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać palcami aż powstaną drobne grudki ( kruszonka :)). Posypać kruszonką bułki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok 30 min. W tym czasie można przygotować sos. Umyć i oszypułkować truskawki, dodać cukier puder, pastę waniliową, zmiksować. Dodać bitą śmietanę, wymieszać. Ostudzone bułki kroić grubo i podawać z sosem.



a książki kucharskie starsze ode mnie uwielbiam! im starsze tym lepsze :)




Smacznego!

3 komentarze:

Aga pisze...

Ale wspaniała!

akanak pisze...

mniam! coś pysznego! szkoda, że jeszcze nie mam piekarnika podłączonego :( chętnie bym upiekła tą smakowitość!

Agta_St pisze...

też mam tą książkę :D najlepsze przepisy ever :)