4/02/2010

"Tych jajek z łososiem to Ci nie proponuję bo mi smakują."

Były jajka faszerowane, była babka, był mazurek, był pasztet i było też piwo. A przede wszystkim było dużo śmiechu. Bez długich wstępów, lakonicznie, bo samo się nie posprząta.


Jajka faszerowane łososiem i awokado (4 jajka/8 połówek):

4 ugotowane na twardo jajka
2 plastry łososia wędzonego
1/4 awokado
sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie:
Ugotowane jajka obrać, obmyć pod wodą i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć ostrożnie żółtka i pokroić w drobną kostkę. Awokado i łososia pokroić w drobniutką kosteczkę. Skropić cytryną. Wymieszać żółtka z łososiem i awokado. Ponakładać farsz do pustych białek.


Jajka faszerowane pieczarkami (4 jajka/8 połówek):


4 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki oliwy
kilka pieczarek (ilość zależy od wielkości - u mnie ok. 5 sporych)
1/2 czerwonej cebuli
kilka łodyżek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać, opłukać i przekroić wzdłuż na połówki. Powyjmować ostrożnie żółtka. Pieczarki i cebulę pokroić. Wrzucić cebulę na rozgrzaną oliwę, smażyć ok 1-2 min żeby się zeszkliła. Dorzucić pieczarki i dusić ok. 5 min do miękkości. Pieczarki z cebulą przestudzić, a następnie zmielić z żółtkami, majonezem i natką. Doprawić solą i pieprzem. Ponakładać do pustych białek. Udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego jajka!

4 komentarze:

asieja pisze...

moje awokado już się zieleni w oczekiwaniu na faszerowane jajka :-)

Emma pisze...

moje smaki!
właśnie za przygotowanie takich jajek zabieram się jutro. Z awokado, łososiem (choć muszę przyznać, nie wpadłam na połączenie tych dwóch składników-ściągnę tę wersję od Ciebie) i pieczarkami. Już się nie mogę doczekać tych świąt i tych cudów na stole :)

Pozdrawiam ciepło!

Kasia pisze...

asiejko, ale na te łososiowe? :)

emmo, cieszę się, że ściągasz moją wersję! (:

radosnych świąt!

Marysia pisze...

Ja tam wolałam te z pieczarkami, pływających zwierząt nie jadam. Dobrze, że Grzegorz znikał te drugie, z farszem rybkowym.