11/12/2012

Kruche babeczki migdałowe

Choroba potrafi wyłączyć z życia skutecznie i na długo. Ale po chorobie można zregenerować siły pysznymi babeczkami migdałowymi, z miękkim nadzieniem, otulonym kruchym razowym spodem. Pyszne z filiżanką aromatycznej porannej kawy lub gorącej, popołudniowej herbaty.

*przepis własny


Składniki ( 19 babeczek o średnicy ok. 7 cm):
ciasto
:
250g mąki ( użyłam pszennej razowej)
150g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
250g migdałów ( bez skórki, drobno zmielonych)
115-130g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g mąki kukurydzianej
200g śmietanki 30%
150g śmietany 36% ( gęstej)
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 jaja
50g masła
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagnieść gładką kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki.
Przygotować nadzienie: zmielone migdały bez skórek wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Śmietankę 30% ubić na puszysto z ekstraktem migdałowym. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać śmietanę 36% i wymieszać. Do migdałów dodawać stopniowo, partiami żółtka z masłem, ubitą śmietanę, białka. Delikatnie wmieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim foremki nasmarowane masłem ( dość grubo ciasta), na wierzchu ponakładać nadzienie migdałowe i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 30 min. w 180 st. C.


Smacznego!

3 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wyglądaja bardzo elegancko. I migdałowy posmak musi się świetnie spisywac. :)

Kasia pisze...

dziękuję :)

asieja pisze...

teraz jestem na etapie chorowania.. później będę regenerować siły;)