4/18/2011

Bitki w sosie z czerwonego wina. Kluski śląskie.

Miękki kawałek mięsa w pysznym, aromatycznym sosie z czerwonego wina...Zarówno na codzień jak i na wystawny obiad od święta. Do tego klasyka - najprostsze, mięciutkie kluski śląskie... A wiecie dlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Żeby zmieściło się więcej pysznego sosu! :)

Wspaniale smakuje z sałatką z buraczków, kopru włoskiego i soczystych pomarańczy, na którą przepis podam w najbliższych dniach. :)



Składniki:
bitki:

ok. 700-800g mięsa wołowego
szklanka wina czerwonego półwytrawnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu (warzywny lub mięsny)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku

kluski śląskie:
ziemniaki
mąki ziemniaczana ( proporcja ziemniaki:mąka zawsze 4:1)


Przygotowanie:
Bitki:

Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Obsmażyć mięso na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Przełożyć mięso do garnka. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z mięsem. Wlać do mięsa bulion, dodać paprykę, koncentrat, musztardę, tymianek i wino. Przykryć garnek, dusić mięso do miękkości. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej żeby dobrze przeszło wszystkimi smakami.

Kluski śląskie:
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić. Po ostudzeniu ugnieść ziemniaki, podzielić masę na 4 równe części, wyjąć jedną część i wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki. Dodać odłożoną część ziemniaków i wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, spłaszczać i kciukiem robić wgłębienie na środku. Wrzucać na osolony wrzątek, kiedy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty i wyjmować cedzakiem. Podawać polane sosem do mięsa.

Smacznego!

12 komentarzy:

Magda pisze...

Bitki biją na głowę inne dania z wołowiną ;) Winne i pyszne :)

Kasinka pisze...

Kluski są dobre do wszystkiego, a te są śliczne. Mięsko też pewnie pysznie smakuje.

Waldemar pisze...

Nareszcie prawdziwe Męskie Mięsko, ślinka mi cieknie

Kasia pisze...

Mago, Kasiu: Jest pyszne! :)
dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam ciepło!

Karolina pisze...

Rozplywam sie nad widokiem takiego kawalka miesa z kluskami. :) Dzis lece na Slask, moze zalapie sie na kluski slaskie - mam na nie wielka ochote. :)

Kasia pisze...

Karolino, życzę Ci zatem talerza pysznych klusków śląskich!! :)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

fajny przepis ;)wyszło super...bardzo dobre przepisy..tak trzymać :-)

Bartosz

Kasia pisze...

dziękuję, cieszę się że smakowało! :))

Anonimowy pisze...

przepis świetny, wszystko wyszło idealnie, gorąco polecam !!!

Madzik1 pisze...

Ten przepis jest super.Co prawda zamiast klusek śląskich zrobiłam puree .Było znakomite i bardzo mi smakowało.Sos rewelacyjny.

Madzik1 pisze...

Ten przepis jest ekstra.Zamiast klusek śląskich zrobiłam puree.Sosik jest rewelacyjny.Bardzo smakowało mnie i mężowi.Gorąco polecam.

Kasia pisze...

Magdo, bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że bitki smakowały :) No pewnie, bitki nie muszą być z kluskami - ze zwykłymi ziemniakami, lub z puree też super! Pozdrawiam ciepło!