7/08/2010

Tartaletki z borówkami.

Czary gary miały mięsięczne wakacje. Egzaminy! Wyjazdy! Ktoś kiedyś napisał, że im dłuższa przerwa w blogowaniu, tym trudniej później do tego wrócić. Muszę się z tym zgodzić. Ale myślę, że czasami taka przerwa jest potrzebna. Żeby odświeżyć kuchnię, zgromadzić nowe pomysły. Na powrót przygotowałam tartaletki z owocami. Lekki, letni deser. Podstawą jest bardzo mocno maślane, kruche ciasto wg. przepisu Pierre Herme. Wypełnienie - pyszny, bardzo waniliowy creme pâtissière. Na wierzchu świeżutkie borówki prosto z krzaka i glazura z galaretki. Rozpływają się w ustach!



Składniki:
kruche:
290 g mąki
200 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej (pokrojonego na kawałki)
70 ml mleka o temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki soli
2 żółtka

krem:
500 ml mleka
laska wanilii
100 g cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki ekstraktu z wanilii

+ borówki amerykańskie
+ 1 galaretka o ulubionym smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie porządnie wysmarować foremki na tartalerki masłem. Po leżakowaniu wyjąć ciasto i wylepić nim foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok. 20 -25 min, piec aż tartaletki będą złociste. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i zostawić do ostygnięcia i skruszenia (najlepiej zostawić upieczone ciasteczka na całą noc). Rano przygotować creme pâtissière: Mleko wlać do garnka, laskę wanilii przeciąć na pół, wydłubać ziarenka, wrzucić je do mleka (można dorzucić także wydłubany strąk). Do mleka dodać 50g cukru. Całość zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie można ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Do ubitych żółtek, stopniowo dodawać gorące mleko, cały czas mieszając. Przelać masę do garnka i zagotować na małym ogniu, ciągle miksując masę mikserem (aż do zgęstnienia masy). Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i znowu zmiksować. Odstawić do LEKKIEGO ostygnięcia. Ciepły krem nakładać na kruche ciasto i od razu układać na nim borówki. Przygotować galaretkę wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody z 500 ml na 450ml. Odstawić aby całkowicie ostygła i zaczęła tężeć. Tężejącą galaretką szybko polać tartaletki (najlepiej małą łyżeczką) i włożyć do lodówki na ok 2 godziny, aby galaretka całkowicie stężała i nie spłynęła z babeczek.



Smacznego!

4 komentarze:

Marysia pisze...

Na coś takiego miałam wczoraj ochotę! Wciąż niezaspokojoną!

Alexis pisze...

pewnie były pyszne!

NaStole.pl pisze...

Wyglądają bardzo kusząco! :)

Kasia pisze...

mogę nieskromnie powiedzieć, że smakują równie dobrze jak wyglądają :)) pozdrawiam serdecznie