2/05/2011

Krabowo- jajeczna pasta kanapkowa.

Pomimo, że paluszki krabowe w większości składają się z białej ryby, a nie z kraba i zawierają jedynie ekstrakt krabowy, lubię czasem ich użyć. Tym razem połączyłam je z ugotowanym na twardo jajkiem . Wyszła pasta/sałatka kanapkowa, o lekko słodkawym smaku. Idealna również na małe krakersy. Robi się ją błyskawicznie - w czasie kiedy gotują się jajka (ok.10-12 min) można pokroić resztę składników. Dobrze się sprawdzi gdy odwiedzą nas niespodziewani goście!



Składniki:
ok. 8 paluszków krabowych (mogą być z zalewy lub zwykłe)
3 jajka
kilka łodyg szczypiorku
kilka gałązek koperku
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka musztardy francuskiej
kilka kropel soku z cytryny
ewentualnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka umyć, włożyć do garnka z zimną wodą. Zagotować i gotować jeszcze ok. 10 min na średnim ogniu. W czasie kiedy jajka się gotują, posiekać drobno paluszki karbowe, szczypiorek i koperek. Wymieszać w misce z majonezem, jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny. Ugotowane jajka ostudzić, obrać, umyć pod zimną wodą i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do mieszanki krabowej, wymieszać i ewentualnie doprawić solą&pieprzem.



Smacznego!

3 komentarze:

Waldemar pisze...

super szczególnie z ciemnym pieczywem

Anonimowy pisze...

zrobiłem dzisiaj tą dziwną pastę, bardziej sałatkę.JEST DDDOBRAA!!

Kasia pisze...

Cieszę się, że smakuje. A dlaczego "dziwną" ? :))