6/26/2009

Sernik z truskawkami. Woda różana.

Miękki biszkopt, delikatne serowe nadzienie i świeże owoce. Całości dopełnia woda różana. 'Przyprawa' która moim zdaniem świetnie komponuje się z niektórymi deserami i podnosi ich walory smakowe. Jej smak jest bardzo subtelny, dlatego nie zdominuje całej potrawy/deseru, a jednak będzie wyczuwalna.
Przepis na sernik z truskawkami pochodzi ze strony Kwestia Smaku. To ciasto robi sie błyskawicznie! Jest delikatne i orzeźwiające. Idealne na letni, upalny dzień.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
1 szkl. cukru pudru ( dałam 3/4 szkl. - Kasia)
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej

krem:
250g zmielonego sera śmietankowego na serniki ( ja zawsze używam President)
3/4 szkl. cukru pudru
500g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu! można dodać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mleka
1 łyżka wody różanej ( dałam 3 łyżki)

mus truskawkowy:
1 szkl. truskawek
5 łyżek cukru pudru (dałam 3 łyżki)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1/4 gorącej wody

oraz:
ok 600g truskawek ( dałam 1 kg)

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą puszystą pianę. Z drugą połową cukru pudru utrzeć białka na błyszczącą, sztywną pianę. Obie piany połączyć. Delikatnie mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy(o średnicy ~21, z odpinaną obręczą). Piec ok. 30 min. w 180°C. Po wyjęciu zostawić ciasto do ostygnięcia na ok. 15 min. Po tym czasie odpiąć obręcz i całkowicie ostudzić biszkopt. W tym czasie można umyć, oszupułkować i pokroić na połówki wszystkie truskawki. Przygotować mus. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. W rondelku, zmiksować szklankę truskawek z cukrem pudrem. Postawić na niewielkim gazie. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Wlać do rondelka z musem. Wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić mus by ostygł.

Przez ten czas przygotować krem. Mikserem ubić na gładką, puszystą masę śmietankowy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią), mleko, sok z cytryny, wodę różaną.

Wrócić do biszkoptu. Przekroić ciasto poziomo na 2 części. Dolną część położyć na paterze. Rozsmarować na niej mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Połowę z pozostałych truskawek wyłożyć na spodzie, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem. (Moja modyfikacja: na kremie rozłożyć pozostałe połówki truskawek). Całość przykryć górnym krążkiem biszkoptu. Wstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny. (Najlepiej zostawić sernik w lodówce na kilka godzin, a nawet na całą noc. Wtedy dobrze się "ściśnie").

Smacznego!

Brak komentarzy: