7/09/2013

Pyszne jagodzianki. Łatwe!

Pyszne, mięciutkie jagodzianki z leśnymi jagodami. Kwintesencja lata. Te bułeczki nie wymagają wiele pracy, nie ma w nich wielu jaj ani dużej ilości masła, a mimo to są naprawdę pyszne. Z dużą ilością nadzienia. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, ale następnego dnia rano również są smaczne. Wspaniale nadają się na piknik pod chmurką, na letni podwieczorek, na leniwe niedzielne śniadanie... Do szklanki mleka, kubeczka kompotu albo filiżanki aromatycznej kawy. Jagodzianki można przed pieczeniem posypać cukrem perlistym lub po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polukrować - co kto woli, każde będą przepyszne :) Bułeczki można nadziać również innymi owocami, np malinami, porzeczkami, jeżynami.

*zmodyfikowałam lekko ten przepis, z którego wcześniej korzystałam, przy okazji bułeczek z jeżynami



Składniki ( na kilkanaście bułeczek):
ciasto:
800 ml mąki pszennej tortowej ( odmierzone w kubku z miarką ml)
7g suszonych drożdży ( lub 25g świeżych)
5 łyżek cukru
80g stopionego masła
250ml ciepłego mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 jajko

nadzienie:
250 g jagód leśnych
2 łyżki cukru
1 łyżka pasty waniliowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
+ roztrzepane jajko, cukier perlisty do posypania lub cukier puder/lukier


Przygotowanie:
Mąkę wsypać do misy, dodać drożdże i cukier. Stopione masło wymieszać z ciepłym mlekiem i ekstraktem z wanilii, dodać jajko, roztrzepać. Masę wlać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zostawić w misie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: jagody umyć, wybrać listki i brzydkie owoce. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę waniliową, wymieszać. Wyrośnięte ciasto skropić olejem, ręce również lekko posmarować olejem by łatwiej było lepić bułeczki. Odrywać po niewielkim kawałku ciasta ( lub podzielić całe ciasto na równe 12-14 kawałków). Każdy kawałek ciasta uformować w rękach w kulkę, rozpłaszczyć na placek, położyć po łyżce jagód, skleić porządnie. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie należy sprawdzić każdy spód bułeczki,czy po wyrośnięciu nie powstały dziurki przez które mogłoby wypłynąć nadzienie. Ewentualne dziurki ponownie skleić. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec ok 13-15 min, do zrumienienia.



Smacznego!

jagodziany biorą udział w akcji:

7 komentarzy:

Alexis pisze...

Mniam mniam! Na pewno są przepyszne!

Ervisha pisze...

Wszyscy pieką jagodzianki i ja je musze upiec :D

Kasia pisze...

Ervisha - koniecznie! są znacznie lepsze niż te kupowane, przede wszystkim nie mają tego sztucznego posmaku i nadzienia z frużeliny, tylko świeżutkie jagody :)

Andźka pisze...

Smak dzieciństwa i wakacji z dziadkami nad jeziorem :)
Piękne zdjęcia i bardzo ładne talerzyki :)

Kasia pisze...

Andźka - dziękuję :)

Olcik pisze...

Pychotkowe:)
Dzięki za udział w Jagodowo Nam 5 !

Magdalena Tomaszewska Bolałek pisze...

Cudowne bułeczki. Mam straszną słabość do jagodzianek, od tygodnia jadam codziennie :)