*przepis własny
Składniki:
na ciasto:
4 szkl. mąki
400 g masła
3/4 szkl. cukru
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
na pianę:
6 białek
3/4 szkl. cukru pudru
łyżeczka octu jabłkowego
na ciasto:
4 szkl. mąki
400 g masła
3/4 szkl. cukru
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
na pianę:
6 białek
3/4 szkl. cukru pudru
łyżeczka octu jabłkowego
+ 350g rabarbaru
+300g malin ( w sezonie świeże, ale mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w dużej misie - zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią, włożyć do zamrażarki. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki. Blachę (ok.23x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 2 części - jedna ok. 450g, druga - 950g. Mniejszą część (450g) włożyć do lodówki.Większą częścią ciasta (950g) wyłożyć blachę, ponakłuwać widelcem, posypać cienką warstwą bułki tartej. Na cieście rozłożyć rabarbar i maliny, posypać cukrem z prawdziwą wanilią, włożyć do piekarnika nagrzanego
do 180 st. C. na około 20 min. Po 15 min. od włożenia ciasta do piekarnika,
zacząć ubijać pianę z białek z cukrem pudrem i octem -powinna być
sztywna i lśniąca. Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę
zmniejszyć do 120 st. C. Na owoce wyłożyć pianę, na wierzch, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto (450g) i ponownie włożyć do
piekarnika, na ok. 45 min ( powinno być lekko rumiane). Po upieczeniu
dobrze wystudzić.
Smacznego!