2/12/2011

Ptysie z kurczakiem curry.

Malutkie, na 1-2 kęsy. Bardzo delikatne. Wytworne. Wspaniały pomysł na przyjęcie :)
Jeśli zostanie nam za dużo farszu po nadziewaniu ptysi, można go zjeść jako pastę na kanapki - też będzie pysznie!

*przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (został przeze mnie nieco zmodyfikowany)



Składniki:

na ptysie:
125 ml wody
1/3 kostki masła
2/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 jaja

na farsz:
25 dag twarożku śmietankowego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
pieprz - do smaku
1 i 1/2 szklanki drobno posiekanej, ugotowanej piersi z kurczaka
1/3 szklanki prażonych połówek migdałów (zblanszowanych)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Ptysie: Zagotować wodę z masłem, powoli dodawać mąkę i sól. Energicznie mieszać ( na wolnym ogniu), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia i dodawać kolejno jajka, ucierając masę za każdym razem do gładkości. Kłaść łyżką małe kulki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w równych rzędach (zachowując odstępy). Piec 25 min w temp. 200 st C. ( z termoobiegiem 15 min!!). Po upieczeniu schłodzić. W tym czasie można przygotować farsz.
Farsz: Wymieszać dokładnie twarożek, sól, curry, pieprz. Dodać kurczaka, migdały, szczypiorek i delikatnie wymieszać. Wystudzone ptysie przekrawać na pół ostrym nożem i przekładać farszem. Przed podaniem można wstawić na 5 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.



Smacznego!

2 komentarze:

asieja pisze...

gdy je zobaczyłam to pomyślałam sobie.. czadowe są!

Marysia pisze...

Wyglądają przepysznie!