7/23/2011

Kisiel jagodowo-malinowy. 100% domowy!

Pyszny, owocowy kisiel jagodowo-malinowy. Bez sztucznych konserwantów, barwników, aromatów. 100% naturalny, 100% domowy. Błyskawiczny i łatwy w przygotowaniu. Pyszny zarówno na ciepło, gdy za oknem szaro, ponuro i deszczowo jak i na zimno, w upalne dni.



Składniki (3 małe porcje):
150g jagód
150g malin
100 ml wody
2 łyżki cukru brązowego
2.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli wolimy bardziej gęsty można dać 3)
maliny, jagody i listki melisy/mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Maliny, jagody, cukier i wodę umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu ok. 4-5 min aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok ( można je bardzo lekko pougniatać łyżką). Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością wody, tak by powstał płyn bez grudek. Owoce doprowadzić do wrzenia, wlewać mąkę, szybko mieszając. Gotować jeszcze ok. 1 min. żeby kisiel zgęstniał. Przelać do szklaneczek, udekorować świeżymi malinami, jagodami i listkami melisy/mięty. Podawać na ciepło lub na zimno.



Smacznego!

6 komentarzy:

asieja pisze...

smak domowego owocowego kisielu musi byc przepyszny.

burczymiwbrzuchu pisze...

Domowy kisiel najlepszy :) U mnie też dziś owocowo, zapraszam na krajankę jagodowo-porzeczkową z kokosową kruszonką :)

nat. pisze...

Fantastyczny taki domowy, mocno owocowy kisiel...
:)

pozdrawiam!

Kasia pisze...

asiejko: oj zdecydowanie lepszy niż tego sklepowego! :)

burczymiwbrzuchu: najlepszy! a krajanka piękna! mocno owocowa!

nat: taki najlepszy ;) pozdrawiam serdecznie!

arek pisze...

Och, kisielek domowej roboty, mniam! Wieki nie jadlem a tu taki rarytasek! Slinka leci!do

Kasia pisze...

arku: mniam mniam i taki prosty w przygotowaniu!