1/24/2010

Kotleciki warzywne.

To najlepsze kotleciki pod słońcem! Wprost rozpływają się w ustach. Kto raz spróbuje, na pewno do nich wróci :) Kipią cennymi składnikami: kalafior, seler, natka pietruszki, soczewica, otręby...
Polecam!

Składniki:
1/2 małego kalafiora
1 średniej wielkości pietruszka
1 marchewka
pół dużego selera lub cały mały seler
150g gotowanej soczewicy
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
3 czubate łyzeczki musztardy francuskiej
3 czubate łyzeczki musztardy z koperkiem (lub zwykłej, np sarepskiej)
łyzeczka kuminu
świezo mielony pieprz, sól - do smaku
+ otręby owsiane do panierowania
olej roślinny do smazenia

Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, gotować w wodzie przez ok. 15-20 min do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Dodać soczewicę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, musztardę i przyprawy. Ugnieść na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w otrębach i smażyć na patelni z obu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać ze świeżą sałatą/warzywami. Z kotletów można również zrobić burgery warzywne, wkładając kotlecik do bułki ( najlepiej razowej :)), wraz z np. pomidorem, sałatą, ogórkiem, papryką...

Smacznego!


* uwaga! do przygotowania kotlecików można wykorzystać warzywa z gotowania bulionu warzywnego lub rosołu

3 komentarze:

Alexis pisze...

bardzo pyszne kotleciki :)

ania pisze...

To chyba proporcje na dużą rodzinę;)

Kasia pisze...

faktycznie, masy wychodzi sporo, ale zawsze można zmniejszyć składniki o połowę ;)