4/17/2011

Galaretka jogurtowa.

Bardzo prosty w wykonaniu, orzeźwiający i energetyzujący kolorowy deser! W sam raz na nadchodzące ciepłe dni :)
Może być alternatywą dla ciężkich bab, mazurków, serników i innych smakołyków na świątecznym stole.

Inspiracją był przepis na blok jogurtowy znaleziony tu.



Składniki (ok.4 porcje):
500 ml jogurtu naturalnego ( powinien być rzadki)
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 galaretki w różnych kolorach
syrop o smaku mango (ok. 1/4 szklanki)
cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400ml. Przelać je do naczyń ( użyłam kwadratowych, później lepiej będzie kroić galaretkę), odstawić do stężenia na kilka godzin. Kiedy galaretki już stężeją, wyjąć je z naczyń, najlepiej wkładając naczynie na kilka sekund do gorącej wody, i pokroić w kostkę. Włożyć po trochu każdej galaretki do pucharków (zostawić po kilka galaretek na porcję do dekoracji). Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Dodać żelatynę, syrop mango i cukier puder do jogurtu, zmiksować mikserem aby powstało dużo pęcherzyków powietrza. Zalać galaretki w pucharkach jogurtem, ułożyć na wierzchu odłożone wcześniej galaretki i odstawić całość do stężenia ponownie na kilka godzin.



Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

dzieki mam deser na Swieta mam dosyc bab i mazurkow mialo byc cos lekkiego

Kasia pisze...

cieszę się, życzę smacznego :)

Magda Baran pisze...

Stylowy deser ;) Ech, zatęskniłam za galaretką, dzięki za przypomnienie o niej ;)