*przepis z Kwestii Smaku

Składniki:
650g wydrylowanych czereśni
4 łyżki cukru pudru + do posypania
500 g mąki (dodałam trochę więcej - ok. 550g - K.)
1 szklanka ciepłego mleka
40 g drożdży w temperaturze pokojowej
100 g stopionego masła
100 g cukru pudru
3 jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Wydrylowane czereśnie wymieszać z 4 łyżkami cukru pudru, odstawić na 10-15 min by puściły sok, następnie umieścić na sicie na kolejne 10 min i odsączyć nadmiar soku. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru pudru. Przykryć ściereczką i odstawić rozczyn na około 15 minut do wyrośnięcia. Jajka ubić na puszysto z cukrem pudrem, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, sól i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie wgnieść roztopione, letnie masło, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1 - 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć odsączone czereśnie i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 30-35 min, na niższym poziomie piekarnika. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!