2/02/2010

Gnocchi. Bataty. Ricotta.

ricotta - kremowa konsystencja
bataty - słodycz i kolor
+ gałka muszkatołowa, parmezan, szałwia, orzechy, masło...
dla mnie HIT!

Przepis pochodzi z ksiązki Veggie! 100 inspiring recipes for every ocasion - Pippy Cuthbert i Linday Cameron Wilson


Składniki:
Na gnocchi:
80 dag batatów
40 dag ricotty
7 i 1/2 dag startego parmezanu
2 łyżeczki + 2 łyżki soli
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
świezo mielony pieprz - do smaku
35 dag mąki

Na sos:
10 dag masła
1 łyżka syropu klonowego ( u mnie bez)
5 dag orzechów: piniowych lub włoskich lub pekan - które lubimy najbardziej
5 dag siekanej szałwii lub pietruszki

Przygotowanie:
Bataty włozyć do garnka, zalać wodą i gotować az będą miękkie. Odcedzić, kiedy ostygną obrać i włozyć do duzej miski. Dodać ricottę, parmezan, 2 łyzeczki soli, gałkę muszkatołową, pieprz. Rozgnieść wszystko dokładnie na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę, az powstanie miękkie ciasto. Wyłozyć ciasto na blat oprószony mąką, podzielić na 6 równych części. Z kazdej utoczyć wałeczek o długości ok. 50 cm (wałki nie powinny być zbyt grube, ani zbyt cienkie, nalezy dostosować długość wałka, do odpowiedniej grubości, której nie jestem w stanie opisać :) ). Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, posypać blat i ciasto mąką. Każdy wałek pokroic na ok. 20 kawałków. Dociskać kluseczki widelcem, by uzyskać charakterystyczny dla gnocchi wzór. Gotować kluski porcjami, w duzym garnku, z osoloną wodą. Po wrzuceniu, nalezy poczekac az gnocchi wypłyną na wierzch, gotowac jeszcze chwilkę i odcedzać na talerz. Przed podaniem zrobić sos: na suchej patelni podprazyć orzechy i przełozyć je do miseczki. Następnie na patelni rozpuścić masło wraz z posiekaną szałwią/pietruszką i ew. syropem klonowym. Podawać z sosem maślanym, posypane orzechami i ew. parmezanem.

Smacznego!

1 komentarz:

arek pisze...

Bardzo ladne te gnocchi:) musze sprobowac:D
ale to jak skoncze pisac prace...ktora podobno mialem oddac dzisiaj hehe